Илюстрована история на военното дело

Четвърта кратка илюстрована енциклопедия – за военното дело в световен мащаб, излезе с логото на КК „Труд“. Дейвид Уест от престижното британско издателство WorthPress е автор и на този том.

Разказът започва още от древността, когато хората живели на малки групи и се скитали. Преди около 12 000 години обаче във ферми и в селища – от малки села до градчета – започнали да строят сгради, да отглеждат реколти и животни. С развитието на цивилизацията хората се специализирали в различни занаяти като фермерство, дърводелство, грънчарство и военно дело. Човешкото желание за власт, богатство, земи и имущество довело до формиране на първите армии. Преди около 5000 години хаотичните битки се превърнали в организирани войни.

Няма налично описание на снимката.

Първите оръжия – пръчки и камъни, били оформени в тояги и копия, по-късно в лъкове, прашки и катапулти. Колесниците, теглени от коне, увеличили маневреността на бойците. Метали като бронз и желязо позволили изработването на мечове и брадви, щитове и брони. Преди около 1000 години изобретяването на барута довело до създаването на бомби, оръдия, пистолети и ракети. Новите огнестрелни оръжия бързо станали популярни в армиите и флота и през 20. век – във военновъздушните сили, които вече разполагали със самолети с двигатели с вътрешно горене, изтребители и ракети. Химическите оръжия от Първата световна война (1914-1918) и атомните бомби от Втората световна война (1939-1945) били последвани от подписването на световни договори срещу масовите убийства и страданието. Историята продължава и до днес, а развитието на технологиите играе основна роля.

Можете да поръчате новия том на енциклопедията ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *