Излиза допълнено издание на “Гунди – какъвто не го познавате” с уникални снимки

Ако беше жив, на 4 май Гунди щеше да навърши 80 години. За съжаление, остава завинаги на 28. Но книгата “Гунди – какъвто не го познавате” има една основна цел – да не бъде забравена легендата Георги Аспарухов. Авторският екип – Кристиан Иванов, Елица Младенова, Добромир Добрев и Георги Иванов – е подбрал в първата част на книгата 28 момента от живота на Гунди – от раждането му до датата на нелепата му смърт, когато на 30 юни 1971 г. с Никола Котков са пометени от камион на прохода „Витиня“.

Специално за изданието са предоставени уникални авторски снимки на големия майстор в спортната фотография Петър Спасов. Снимки за книгата изпращат и много обикновени хора, фотографски спомени са открити в чуждестранния печат, а архивни кадри от погребението му са предоставени от Антоанета Георгиева.

***

В допълненото издание, в специално създадената рубрика “Народът за Гунди”, е събрано всичко ново, което авторите са научили за легендата на българския футбол за тези пет години от първото издание на книгата. Историята на великата деветка продължава да бъде дописвана с още и още неизвестни факти и случки, разказвани от хора, докоснали се до него.

Идеята за новото юбилейно издание дойде след разговор с рекордьора по мачове за “Левски” Стефан Аладжов. Аладжата ни разказа как привърженик на “сините” повече от половин век пази кичур с коса на Гунди. Какво по-голямо доказателство за магията, която поражда всичко свързано с големия голмайстор?“ – споделят авторите.

А в книгата има много лични истории – на съпругата на Гунди – Лита, на сина му Андрей, кого се жени за дъщерята на друга легенда Павел Панов, на Янка Рупкина, на Стефан Аладжов, на редица известни и по-малко известни хора, докоснали се до Гунди. 

По-долу четете откъс от книгата:

Историята на „холивудската снимка на Гунди“

Т.нар. Холивудска снимка на Гунди

Малко известен факт е, че “холивудският” портрет на Гунди е най-скъпата българска снимка. Историята е споделена от Георги Папакочев. Той е журналист, работил през златните години на радиото и печата след 1989 г. Син е на Петър Папакочев, фотографа, заснел някои от най-известните портрети на прочути българи. Сред тях са естрадните звезди Емил Димитров и Лили Иванова и разбира се, футболист No1 на XX век Георги Аспарухов-Гунди. 

“Пред обектива на моя баща Петър Папакочев е заставал целият елит на страната от средата от 30-те години чак до края на XX век”, казва синът му Георги, който се съгласява да повдигне и завесата за интересната история около портрета на Аспарухов. 

“Съпругата на Гунди, г-жа Величка Маркова, всъщност е основната “виновничка” той да пристъпи прага на студиото на моя баща – разказва Георги Папакочев. – Преди това г-жа Маркова се е снимала сама при Папакочев, харесала е много снимките си и е обещала на фотографа да попита своя съпруг дали не би желал също да има портрет от него.” 

Като скромен и лишен от всякаква суета спортист, Гунди дълго е отлагал идването в студиото, поради което фотографът, ревностен левскар и почитател на футболната звезда, решил да използва ходатайството на тогавашния игумен на Троянския манастир, също клиент на Папакочев и близък приятел на сем. Аспарухови. При екскурзия в манастира игуменът споменал на Гунди, че има специална покана за снимка от Папакочев, и скоро цялото семейство на футболиста пристигнало в студиото. 

Въпросният “холивудски” портрет на Георги Аспарухов е изпълнен в т.нар. висок ключ във фотографията, сиреч на бял фон и силно осветление, което го прави доста различен от други изображения на футболиста. Известно е, че снимките на великия Гунди скоро се превръщат в най-крадените авторски, бездарно репродуцирани и продавани незаконно от амбулантни търговци по стадионите и панаирите изображения на големия футболист. Парадоксално, но това не ядосваше особено много Петър Папакочев. 

“Георги беше толкова голям футболист, че нека повече хора го помнят в най-добрия му вид и от най-добрите му години”, казваше фотографът. 

Интересно е, че тази снимка на Гунди помогна на “Левски” в труден момент за клуба от чисто финансова гледна точка. В средата на 90-те години на миналия век на благотворителен търг за подпомагане на футболния клуб “Левски” заможен спонсор на отбора закупи оригинално копие на едно от изображенията на Гунди, собственост на неговата съпруга, за фантастично звучащата тогава сума от 10 000 евро. Така портретът на популярния футболист се превърна в най-скъпо оценената снимка в България до днес. 

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *