Събират „Стара хартия за нова книга“ в София, Добрич и Русе

Националната инициатива „Стара хартия за нова книга“ ще се проведе за девети път тази година, а домакини ще бъдат София, Добрич и Русе.

Събитието отново ще бъде организирано от „ЕКОПАК България“ и Книжен център „Гринуич“. Кампанията дава възможност на децата да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи една нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Голямата изненада за участниците ще бъде новото специално издание на каузата „Пазители на планетата“. Книгата съдържа факти, активности и съвети, които ще ни помогнат да пазим околната среда – от компостиране и намаляване на употребата на пластмаса до почистване на плажовете и подпомагане на дивия живот. „Пазители на планетата“ или вече познатите заглавия „Ти можеш да спасиш планетата“ и „Грийн тийн“ ще бъдат подарък за всички, донесли допълнителни 5 кг хартия за рециклиране. Така в рамките на празничния ден едно дете може да получи максимален брой две книги.

Под надслов „Почисти и прочети“ „Стара хартия за нова книга“ стартира в София на 19 септември от 10 до 19 ч. на бул. „Витоша“ 37 пред Книжен център „Гринуич“. Събитието традиционно се провежда под патронажа на кмета Йорданка Фандъкова и отново е част от Календара на културните събития на Столична община за 2021 г.

Добрич за първи път ще участва в кампанията на 25 септември от 10 до 13 ч. на пл. „Свобода“ и ще е част от честванията по случай празника на града.

В Русе инициативата ще се състои на 26 септември от 10 до 13 ч. на пл. „Свобода“, пред хотел „Дунав“.

Тази година кампанията се завръща с нова визия, която представя на малките екоентусиасти пътя на хартията, който започва от дървото, минава през създаването на книги за библиотеките или хартиени опаковки, стига до сините контейнери на „ЕКОПАК България“ и завършва в центровете за рециклиране. И там хартията заживява нов живот и цикълът се повтаря.

Началото на инициативата „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и „ЕКОПАК България“ и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето.

За осемте години в каузата са се включили 50 358 деца, които с помощта на своите родители са предали за рециклиране 267,5 тона хартия и са получили 58 770 книжки. Така всички заедно сме спасили от изсичане 3478 дървета. От 2015 г. инициативата се превърна в национална и до този момент е преминала през градовете Пловдив, Бургас, Варна, Хасково, Русе, Велико Търново и Плевен.

Партньори на кампанията „Стара хартия за нова книга“ са издателство „Ентусиаст“ и фондация „Културни перспективи“.

Каузата е подкрепена от издателствата „ТРУД“, „ЕГМОНТ“, „Книгомания“, „Хермес“, „Просвета“, „Artline studios“, „ФЮТ“, „Златното пате“, „Софтпрес“ и от „Албо груп“.

Организаторите се погрижили да бъдат спазени всички противоепидемични мерки. На опашката пред пунктовете за събиране на стара хартия ще бъде осигурена дистанция от 1,5 м между чакащите. Заглавията на щанда с книги ще бъдат разделени на възрастови групи, така че да се улесни изборът на децата и на техните родители. Носенето на маски е препоръчително.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *