Новини

„Походът на книгите“: Гергана Гунчева чете басни на четвъртокласници

За поуките от басните и приложението им в живота – Походът на книгите, Гергана Гунчева и издателство „Труд“ гостуват в 102 ОУ „Панайот Волов“ 

Спортната журналистка от bTV Гергана Гунчева бе специален гост на 4 клас на столичното 102 ОУ „Панайот Волов“. Инициативата е част от кампанията „Походът на книгите“, а учениците с класен ръководител Кристина Николова бяха подбрали да четат книгата на Книгоиздателска къща „Труд“ – „Най-хубавите басни от Лафонтен, Езоп, Крилов,  Михайловски, Славейков“ от поредица „Златни детски книги“. 

За поуките в басните и приложението им в живота

За поуките в басните и приложението им в живота – под това мото премина интересното събитие. Оказа се, че децата имат страхотни артистични таланти, като представиха три басни под формата на различни театрални похвати – „Вълкът и агнето“ (като театър), „Паун и лястовичка“ (като пантомима), „Гарванът и лисицата“ (като театър на сенките).

Специалният гост Гергана Гунчева прочете две басни, а в последващия интересен разговор заедно в учениците сподели колко е важно да си добър и истински човек, с верни приятели. „По дрехите посрещат, по ума изпращат“, „Човекът се познава по приятелите му“ и други поуки от майсторите на басните впечатлиха децата. Оказа се, че подобно на Гунчева, децата обожават спорта – сред тях имаше бъдещи надежди в бокса, в ските, с плуването, във футбола. Гергана Гунчева сподели и интересни факти за себе си – какво я е накарало да бъде модел като по-млада, как се е почувствала като Мис България, кои са спортните й идоли.

„Не постигайте всичко с лошо, не наранявайте хората, уважавайте техния труд… Първо бъдете добри хора, а после всичко останало ще ви се случи“ 

Неслучайно точно на днешния ден Гергана Гунчева сподели, че един от идолите й – заедно с Роджър Федерер и Майкъл Джордан, е Гунди. „Днес се навършват 80 години от рождението на Георги Аспарухов – Гунди. Хората помнят 80 години след смъртта му Гунди с много добро, не само защото е изключителен футболист, сравняват го с Пеле, но казват, че е бил страхотен и стойностен човек, много добър, много уважителен към всички останали. Затова нека знаем, че всички постижения са уважителни, но каква следа човек остава след себе си, е най-важното. Не постигайте всичко с лошо, не наранявайте хората, уважавайте техния труд… Първо бъдете добри хора, а после всичко останало ще ви се случи“.

Походът на книгите е част от инициативите за стимулиране на четенето сред подрастващите, а Книгоиздателска къща „Труд“ традиционно се включва с гостувания. За подарък децата получиха по една книжка с басни от издателството. А цялата поредица Златни детски книги може да се види на www.trud.cc.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *