Новини

„Островът“ събра Бианка Белова и Георги Господинов

Една от най-големите чешки писателки е с български произход

 

Много хора на различни възрасти и с различни интереси, но с любов към добрата литература изпълниха пространството на Литературния клуб на Столична библиотека, за да се срещнат с Бианка Белова – една от най-успешните чешки писателки. Нейният нов роман „Островът“ излезе на български в издание на „Изида“ и превод на Деница Проданова. В него са вплетени истории за добро и зло, любов и отмъщение, пророчества и сбъдване. Затова не са случайни сравненията с „Хиляда и една нощ“ и „Декамерон“.

Участието на Георги Господинов в премиерата съвсем не беше случайно. Неведнъж и двамата с Бианка са номинирани за едни и същи големи международни награди. За пръв път се срещнали при връчването на наградата „Ангелус“ за най-добър роман от Централна и Източна Европа, преведен на полски (присъдена тогава на Георги Господинов). Шеговито Бианка сподели, че тогава му завидяла, а когато някаква жена дошла да се снима с тях двамата и след това я видяла да редактира на телефона си снимката, като изрязва от нея Бианка, тогава вече го намразила. Тази омраза със сигурност е в рамките на шегата, защото двамата признати европейски автори показаха много приятелско отношение един към друг по време на събитието. Още повече че Бианка няма за какво да завижда, защото вече има в колекцията си най-големите чешки и европейски награди, вкл. и Европейската награда за литература.

Сега двамата са с Георги Господинов отново са в конкуренция за международната литературна награда на Европейската банка за 2023 г. (20 000 евро) заедно с Орхан Памук и Олга Токарчук.

„Започнах да пиша „Островът“ в началото на пандемията, защото имах асоциации с Чумната епидемия и съзнанието ми се занимаваше с въпроса за живота и смъртта, който бе предизвикан от епидемията. В такъв момент осъзнаваме кое е важното и кое не е“ – сподели Бианка. „И малките, източноевропейските литератури могат да говорят за големите неща“ – подкрепи я Георги Господинов. И добави: „Все още на Запад тегнат предубеждения, че идваш от Източна Европа. При първата ми среща с читатели в Германия една жена ми каза, че не изглеждам като българин. А как трябваше да изглеждам – с гайда и потури ли?“.

Чешката писателка спечели симпатиите с прекрасния си български, като само два-три пъти прибягна до помощта на преводачката на събитието Радост Железарова. Мили думи каза и Радка Рубилина, директор на Чешкия център, който организира визитата на Бианка с подкрепата на Чешкия литературен център към Моравската библиотека в Бърно.

Модератор на събитието беше доц. Ани Бурова, която направи и задълбочен анализ на книгата.

Гостуването на Бианка Белова в Пловдив също предизвика интерес и събра много гости. Модератор там беше проф. Жоржета Чолакова.

Днес Бианка Белова заминава за Скопие за да участва в Панаира на книгата там.

Бащата на Бианка е българин, роден в Кърджали, но прекарал голяма част от живота си в Чехия. Той вече не е между живите, но успя да види първата книга на дъщеря си на български – романа „Езерото“. Бианка посвети на паметта му втория си роман на български – „Мона“. „Островът“ е посветен на трите й деца. Съпругът й е рокмузикант и художник.

Романът на Бианка „Островът“ е вече в книжарниците в България. В него се разказва и за баснословни съкровища и необикновени геройства, а смъртта дебне на всяка крачка, като накрая невинаги побеждава доброто. Една изключително увлекателна книга, която носи наслада от четенето.

Снимки: Стефан Тотев

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *