Скандалният „Орландо” от Вирджиния Улф с ново издание

95 години – толкова време се е изнизало откакто Вирджиния Улф разбунва духовете на викторианска Англия с романа си „Орландо”, който се нарежда сред най-четените ѝ произведения. Едната причина е промяната в пола на главния герой от мъж в жена, а другата – че книгата е посветена на Виктория Саквил-Уест – аристократка, с която авторката има интелектуална и любовна връзка. 

Излязъл за първи път преди 10 години на български език, днес романът се възражда в ново издание с твърди корици с великолепния превод на Иглика Василева и логото на „Лист”.

В предговора Иглика Василева отбелязва: „Орландо” представлява поетична, фантастична, изящна и искряща от остроумие псевдобиография или семейна хроника на действителна личност, по която Вирджиния Улф е била романтично увлечена за известно време и която държи да обезсмърти, но не само за да я поласкае, но и защото нейното галено име – Вита (съкратено от Виктория) – означава „живот”, и тук наистина Вирджиния Улф развихря дръзкото си въображение на тема живот, време, история и литература”.

Началото на романа заварва шестнайсетгодишния Орландо като паж в двора на кралица Елизабет I, който с течение на повествованието четири века по-късно в Константинопол се превръща в лейди Орландо – почтена съпруга и майка. Орландо има късмета да не остарява осезаемо, но пък по време на дългия си живот среща все знакови фигури на английската литература като Александър Поуп. Затова изследователите са категорични, че с тази Вирджиния Улф всъщност пише сатирична история на английската литература, в която се кръстосват разточителството на елизабетинската епоха, прагматизмът на XVIII век и сантиментименталността на викторианската епоха. С днешна дата „Орландо” е постоянно присъствие в класациите за най-четени книги във Великобритания. Има и няколко екранизации, най-популярна от които е тази на Сали Потър от 1992 г. с Тилда Суинтън  в главната роля.

Присъствието на Вирджиния Улф в каталога на „Лист” не се изчерпва с „Орландо”. През миналата година издателството зарадва почитателите ѝ с романа „Вълните”, както и с есетата в тома „Верният читател и минзухарът”. Децата също имат досег с майсторството на бележитата писателка – историите ѝ „Пердето на бавачката Лъгтън” и „Вдовицата и папагалът”, илюстрирани от карикатуриста Чавдар Николов, са сред бестселърите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”.

Корицата на романа е дело на Мариета Ценова.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *