„Зверове”: Излезе новият роман на Димитър Шумналиев

Стойностната българска литература винаги е намирала място в издателския каталог на Книгоиздателска къща „Труд”. А един от най-характерните и обичани български писатели Димитър Шумналиев представя новия си роман „Зверове” именно с логото на „Труд”. След „Любов и черен пипер”, публикувана през 2019 г., писателят предлага един различен, модерен и провокативен роман, съобщават от издателството.

Зверовете – казва Шумналиев, – открай време хранят човека, страховете, фантазиите му, нападат покоя му, разхождат се из фолклора, все ще се промъкнат в приказките на баба и дядо. Безопасни са извън нас, в Серенгети, в зоологическата градина, в миналото на хомо сапиенс. И безпощадни, когато влязат в душите ни и засмучат битието ни. У всеки човек живее звяр. Защо го отглеждаме? За да насъсква яростта ни, тъй необходима да се борим с живота и неговите проклятия. В този роман и обичта е звяр. Защото и любовта може да е безпощадна”.

Любовта и това как се отразява на човешката душа, какви стихии възбужда, към какви висини извисява, но и колко надълбоко може да завлече човек, са сред основните мотиви в книгата. Основният герой преминава през различни емоционални и физически перипетии именно в преследването на това, която цял живот му е липсвало – чистата любов. Но някак си все се оказва завлечен в тъмното, мрачното, зверското… което го кара да руши.

Димитър Шумналиев е завършил българска филология в Софийския университет. Специализира френски език и литература в университета на По, Франция. Специализира с диплом писателската програма на Университета в Айова, САЩ.

Завършва с диплом Писателското училище на университета в Айова Сити, САЩ. Работил е във вестниците “Народна младеж”, “Отечествен фронт”, “Литературен фронт”, “Народна култура”, в БНР. Бил е главен редактор на в. “Пулс” и на в. “Факс”, заместник-гламестник-главен редактор на в.”Труд” и главен редактор на вестник “Нощен труд”.

Автор е на книги сред които романите “Такова мълчание, такава война” (1975), “Дървото” (1987), “Пари за умиране” и “Тресавището на Абдовица” (1983), “Приют за лисици” (1985), “Любовно досие” (1987, в съавторство с Наташа Манолова), “Меден капан” (1988), “Роман в буркан” и “Речни духове” (1989), “Любовта на крокодила” (1990), “Геена” (1991), “Храмът на осмицата” (2010) и др.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *