Рекорден брой художници в традиционната изложба на район „Изгрев“

Рекордният брой от 44 участници регистрира тази година традиционната изложба на художниците от район „Изгрев“. Официалното откриване на културното събитие ще бъде на 17 май и ще продължи до 30 май в „Интерпред“.

Изложбата се организира от администрацията на „Изгрев“, със съдействието на Столична община и подкрепата на  Съюза на българските художници и е под патронажа на кмета на района-д-р Делян Георгиев. Една от творбите отново ще бъде удостоена със Специалната награда на кмета.

„Творческият дух на „Изгрев“ е мотото, което обединява художниците от трите квартала на района – „Дианабад“, „Изгрев“ и „Изток“. За първи път в събитието гостуват творци от сферата на дигиталното изкуство.

„Спазваме традицията – в навечерието на най-българския празник – 24-ти май, Денят на славянската писменост и култура, район „Изгрев“ отново се превръща в културния център на София. За пореден път ще се вдъхновим от достиженията на местните художници чрез събитие, превърнало се в емблема на района ни. Така още веднъж ще се преклоним пред таланта, мотивацията и устрема на творците да създават жизненоважен за духовното ни оцеляване дефицит- изкуството. Напук на бездуховната реалност, напук на трудните времена, културното събитие на района събира за 28-ми път културния елит на столицата“, заяви кметът на район „Изгрев“ д-р Делян Георгиев. Той допълни, че творческият дух на „Изгрев“ е неизчерпаем, силен и неуморим, а настоящата експозиция е едно от доказателствата за това.

Изложбата на художниците от район „Изгрев“ се провежда ежегодно като началото е поставено през 1996 г. Целта й е да популяризира и насърчава творците от района, но успоредно с това, с времето се превърна в културно събитие, не само за местната артистична гилдия, но си запази постоянно място и в Календара на културните събития на столицата.

В район „Изгрев“ следа са оставили български художници и скулптури с европейска и световна слава, а ние помним и съхраняваме техния творчески дух. Тук са избрали да построят своите ателиета едни от най-великите таланти на България -Илия Петров, Ненко Балкански, Константин Щъркелов, Дечко Узунов, Никола Мирчев, Александър Стаменов, Стоян Венев, проф. Михаил Карапаунов, Кеазим Исинов и много други.

„Изгрев“ е софийският дом на таланта и на българския творчески дух, категорични са организаторите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *