Салман Рушди: Смешно е да направят Джеймс Бонд политически коректен

Писателят Салман Рушди нарече „комични“ опитите на издатели да редактират книгите на Иън Флеминг (1908-1964) и Роалд Дал (1916-1990) в дух на политическа коректност, пише „Дейли телеграф“, цитиран от БТА.

„Идеята, че Джеймс Бонд може да бъде направен политически коректен, е почти смешна. Мисля, че трябва да й се противопоставим“, каза Салман Рушди във видео послание, приемайки наградата „Свобода за публикуване“ на Британските награди за книги в Лондон. Той се възстановява в дома си в Ню Йорк от нараняванията, получени при нападение с нож миналото лято.

„Никога през живота ми свободата словото и на мненията в западните страни не е била толкова застрашена, както в тези времена“, подчерта писателят.

„Очевидно има части на света, където цензурата е широко разпространена от дълго време: Русия, Китай, а донякъде и Индия. Но в страните от Запада доскоро имаше доста голяма свобода в областта на издателската дейност. Сега, седейки тук, в Съединените щати, се налага да гледам изключителната атака срещу библиотеките и книгите за деца в училищата, атаката срещу самата идея за библиотеки. Това е доста тревожно и ние трябва да сме много наясно и да се борим срещу него с всички сили“, каза още в обръщението си писателят.

По-рано в романите на популярния британски писател П. Г. Удхаус фрагменти с расова терминология бяха премахнати или променени, а някои описания на външния вид на герои, които биха могли да се считат за обидни, изчезнаха от книгите на Роалд Дал. Издателство „Иън Флеминг пъбликейшънс“, което притежава правата върху романите за приключенията на тайния агент Джеймс Бонд, редактира произведенията, премахвайки „обидните“ расови определения от тях. Осъвременени бяха и пасажи на тема раса и етнос от романите на Агата Кристи. Тези стъпки не са универсални, предприемат ги определени издателства с цел да се харесат на днешната аудитория.

„Книгите, написани в тяхното време, трябва да се приемат като част от него, ако ви е трудно да ги приемете, не ги четете“, добави писателят.

Салман Рушди, роден в Мумбай, е носител на множество литературни награди, включително „Букър“ през 1981 г. През 1989 г. върховният лидер на Иран аятолах Хомейни издаде фетва (религиозна забрана), призоваваща Рушди да бъде наказан със смърт за богохулство. Повод за присъдата беше романът на писателя „Сатанински строфи“, в който много мюсюлмани видяха обида към пророка Мохамед. През 2007 г. кралица Елизабет II го удостои с рицарско звание, което също предизвика вълна от недоволство в ислямския свят.

На 12 август м.г. Рушди бе нападнат на конференция от млад мъж с нож, в резултат на което изгуби едното си око и способността да си служи с едната си ръка. През февруари излезе новият му роман „Град на победата“, написан преди покушението.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *