Том Егеланд се завръща с ново издание на „Залезът на боговете“

Известният автор превръща тайните на скандинавската митология в запомнящ се трилър

За Пролетния панаир на книгата в парка пред НДК ще излезе новият роман на Том Егеланд „Сокола“. Няколко седмици преди това се появи ново издание на много търсения роман на писателя „Залезът на боговете“. В него Егеланд разкрива, че в скандинавските митове и легенди е стаена мистична мощ.

Въпреки че е сравняван с Дан Браун (поради факта че две години преди „Шифърът на Леонардо“ той пише роман със същия сюжет и герои), Егеланд върви по свои пътища в литературата. „Залезът на боговете“ не е просто роман с исторически загадки, а нещо повече. Как да подчиниш на волята си другите, как да разбереш тайните на живота и смъртта… – това е мистерията, която разкрива писателят в „Залезът на боговете“.

Сюжетът: Младите съпрузи Ерик Викен и Нина Берг катастрофират с автомобила си насред затрупаната от сняг планинска област Телемарк и им е съдено да научат за жестоките времена на средновековното езичество, когато религиозните култове на викингите са живи и силни, независимо от разпростиращото се християнство.

Една легенда, предавана от поколения сред местните жители, може да се окаже ключ към откриване на границата между минало и настояще, между мит и реалност, а единственият човек, който може да помогне на Ерик и Нина, е проф. Аугуст Йодегор.

В „Залезът на боговете“ Том Егеланд този път се фокусира върху скандинавската митология и историята на Севера.

Рагнарьок е залезът на боговете, последната битка между тях и великаните, която води до края на света и слага едно ново начало. Викингските воини вярвали, че ако паднат в битка, ще се озоват на място, наречено Валхала. Там те ще се бият до смърт с други храбри воини през деня, а през нощта ще се съживяват отново и ще гуляят до сутринта. По този начин те ще се подготвят да се бият на страната на Один срещу великаните, когато дойде Рагнарьок.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *