Гълъб Донев: Крила ми дават книгите

Да си четящ или грамотен човек е сила, която никой не може да ти отнеме и знание, което все повече ще се цени, заяви служебният премиер Гълъб Донев на откриването на XVI Панаир на книгата и на VI издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, днес пред НДК.

Убеден съм, че идва времето, в което хората, които пишат грамотно на български език и владеят до съвършенство могъщата сила на нашето слово ще бъдат ценени, търсени и предпочитани, отбеляза Донев. Той очаква в близко бъдеще към кандидатите за работа да се поставят изисквания за грамотно ползване на българския език. Затова учете българския език с внимание и уважение, бъдете грамотни и четете с разбиране, призова служебният премиер, цитиран от БТА.

Той каза, че когато се запознава с деца вижда задължително учудването в очите им, когато чуят името му. Следва смях и обяснението, че се казвам като гълъбите, които хранят в парка, но нямам крила като птиците, каза Донев. Крила ми дават книгите, допълни той. И отбеляза, че да си грамотен човек е проява на себеуважение, но да си грамотен човек е проява и на усилието да отстояваш закона на българския език в среда от хора, които пишат, както им е удобно. Граматиката на един език е неговата конституция, спазва се без своеволия и отклонения от правилата, посочи служебният премиер. Той добави, че грамотните хора по-лесно могат да спечелят доверието му. Да разбираш какво четеш, да си критичен, да се съмняваш, да откриваш подвеждането или лъжата е проява на грамотно четене, допълни той.

На откриването присъстваха служебният министър на образованието Сашо Пенов, на културата – Найден Тодоров, заместник-министрите на културата Марина Василева и доц. Пламен Славов, Васил Велев – председател на Управителния съвет на на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. Изложението бе открито от Десислава Алексиева, председател на Управителния съвет на Асоциация „Българска книга“, организатор на проявата. Сред присъстващите бе и директорът на Българската телеграфна агенция Кирил Вълчев.

Панаирът на книгата събира читатели и книги пред НДК от днес до 4 юни (вижте издателствата по шатри)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *