Детски книгиНовини

Петър Станчик и Галина Миклинова представят в София „H2O и тайната водна мисия“

Чешкият писател Петър Станчик и най-известната чешка илюстраторка Галина Миклинова пристигат в България за участие в шестото издание на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи, организиран от Асоциация „Българска книга“. 

Галина Миклинова и Петър Станчик ще представят съвсем новата си книга, излязла на български – „H2и тайната водна мисия“ (издание на „Изида“, превод Красимир Проданов). Представянето ще бъде съпроводено и от творческа работилница за деца. Под ръководството на Миклинова и Станчик те ще могат да си направят миниподводница от картон и да получат капитанска книжка за управление.

Събитието ще е на 30 май от 18 ч. в Чешкия център.

H2и тайната водна мисия“ е чудесна смесица от приключения, интригуващи факти и смях. Книгата спечели сърцата на много деца, както и наградата за най-добра детска книга в Чехия. В нея H2O не е формулата за водата, а трима приятели – Хуго, Хуберт и Офелия. Докато Хуберт се увлича от бойните изкуства, а Офелия от модния дизайн, Хуго е изобретател. Той измисля необикновен уред, наречен умалител, с който тримата се смаляват, влизат в миниатюрна подводница и по тръбите на градския водопровод се впускат в необикновени приключения. Ще се изправят и срещу върлите си неприятели – проф. Вулпес, който постоянно краде откритията на другите, и банда лоши момчета.

Преди обаче да настъпи решителната битка помежду им, научаваме интересни неща от областта на физиката, архитектурата, историята или пък за природата. Така се ражда тази необикновена книга, която толкова се харесва на децата, че авторите се принуждават да създадат и две нейни продължения.

Авторите са познати и у нас – Галина Миклинова с популярната поредица „Чифтоядците“ (на панаира ще намерите и съвсем новата, трета книга от тази серия за съществата, заради които все си търсим втория чорап от чифта), а Петър Станчик – с провокативния роман за възрастни „Мелница за мумии“. Миклинова е илюстраторка на чешките издания на „Хари Потър“. Гостуването на двамата автори е със съдействието на Чешкия литературен център към Моравската библиотека.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *