Книги

Романът „Влюбеният Айфел“ разказва романтичната история, която промени Париж

 Хитовият френски филм се пренася в книга и на български език

 

Зад внушителната Айфелова кула стоят две години изнурителен труд в студ и пек на стотици работници, сглобили точно 18 038 метални части, но и една трагична и неосъществена любов. Тази романтична история се превърна в най-гледания френски филм през 2021-ва – „Влюбеният Айфел“ с участието на Ема Маки и Ромен Дюри.

Екранната творба на режисьора Мартин Бурбулон покори сърцата на киноманите по света и в България, а след грандиозния й успех естествено дойде време да се претвори в книга. Едноименният роман, излязъл изпод перото на младия и талантлив френски писател Никола д’Естиен д’Орв, излиза у нас на 29 май с логото на „Кръг“. Преводът е на Гергана Соколова, а корицата с кадър от филма е адаптирана от Стоян Атанасов (Kontur Creative).

Новелизацията „Влюбеният Айфел“ пренася читателите в познатата романтична атмосфера и в трескавия съзидателен дух на епохата от края на XIX в., но има едно предимство пред филма – предлага много повече детайли и далеч по-задълбочен поглед към личността на главния герой. Преди да се заеме с конструкцията на живота си, която ще му спечели многобройни критики и заплахи (включително бойкот от църквата и сред интелектуалците), френският инженер Густав Айфел е уважаван от всички професионалист и перфекционист, отдаден на работата си; той е суров, понякога груб, но под педантичността му тлеят пламенни чувства.

През 1886 г. Градът на любовта е в трескава подготовка за честването на стогодишнината от Френската революция. Търси се амбициозен проект, който да символизира величието на нацията и да спечели възхищението на света. Всички очакват от Айфел грандиозна идея, но колебания терзаят гения на инженера. До момента, в който среща своята изгубена любов от младостта…

Авторът Никола д’Естиен д’Орв умело пренася историята ту в Бордо през 1859-а, където се раждат чувствата между Адриен и Густав, ту в Париж, когато двамата се срещат след 27 години раздяла. Вихърът на страстта отново помита някогашните годеници и се превръща във вдъхновение за поета на метала. Той създава монумент, невиждан досега в света – кулата, която ще промени френската столица завинаги. Но величието изисква жертви и изтръгва от своите избраници най-скъпото им притежание, за да го замени с извънмерен стремеж към успех.

Романът „Влюбеният Айфел“ описва историята на Айфеловата кула и на Париж, но и на един велик мъж, превърнал слабостта си в сила.

Никола д’Естиен д’Орв (р. 1974) е автор на романи, разкази и есета. Завършва Сорбоната, а през 2002 г. получава литературния приз „Роже Нимие“. Наследник е на един от героите на Френската съпротива – Анри Оноре д’Естиен д’Орв.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *