„Да изчистим България заедно“ на 16 септември

Големият ден на най-мащабната доброволческа инициатива у нас ще бъде на 16 септември, когато България ще се включи в Световния ден на почистването с традиционните мащабни акции

 

16 септември е денят, в който страната ни чрез най-голямата доброволческа инициатива у нас – „Да изчистим България заедно“, ще даде своя принос към усилията за една по-чиста планета. На този ден милиони доброволци от цял свят ще станат част от Световния ден на почистване, организиран от Let’s Do It World. Официалният старт на световната инициатива бе даден на 6 юни в Брюксел от председателя на Европейския парламент – Роберта Мецола.

През 2023 г. World Cleanup Day ще се проведе именно под патронажа на Европейския парламент и със силната подкрепа на ООН, която включи инициативата в Програмата и Съвета на ООН по околната среда.

По повод предстоящото събитие днес в София се проведе ежегодната национална среща на партньорите на най-мащабната доброволческа акция у нас „Да изчистим България заедно”. Любимите лица от ефира на bTV заедно с министъра на околната среда и водите Юлиан Попов, кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на областни и общински администрации, неправителствени организации и бизнеса дадоха старт на кампанията за голямото чистене, което ще се състои на 16 септември.

Тази година „Да изчистим България заедно” ще се проведе под надслов „Готови сме!“. Тя е насочена към личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. През 2023г. именно най-малките жители на страната ни ще поведат България по пътя към опазването и по-отговорно отношение към природата, рамо до рамо със своите приятели, родители и всички нас.  

На специалното събитие в “Event Space” бяха отличени МОСВ за своята ежегодна подкрепа към кампанията, както и Столична община за първата инициатива по разделно събиране в рамките на инициативата през 2022г. За своите постижения в 10-ото издание на кампанията бяха отличени  областите Русе, Бургас и Варна, където броят на доброволците бе най-голям, а най-много почистени места имаше в областите Пазарджик, Враца и Видин. Сред призьорите, подкрепили през 2022г. „Да изчистим България заедно“ са още редица фирми, бизнес и доброволчески организации, сред които Системата на Кока-Кола, Екопак България, СО – район „Панчарево“, Столичен инспекторат, UPI Agency; Радио N-JOY, Прирорен парк „Витоша“, Кредисимо, БНП Парибас, Тотал Енерджис, Инициативата „Сливи за смет“, Байер, ТОЙОТА и община Костенец, Sub Diving, НЕК БЪЛГАРИЯ, община Перник, Междинна Станция,  ФК/ВК „Миньор Перник“, община Кюстендил и инициативата „Чиста Струма“, Фантастико, Булавто, Керхер, НПСС, ЕСРИ България, Метрореклама, Шел, България мол, Хоумакс и DHL, България мол, DHL, Фино България и Хамбургер рисайкъл, Zero Waste Sofia и други.

В рамките на срещата едни от най-обичаните лица от ефира на bTV и водещи на събитието – Златимир Йочев, Виктория Готева, Диана Любенова, Петя Дикова и Николаос Цитиридис, призоваха партньорите и гражданите за активно включване в инициативата. Специален гост на събитието бе и талисманът на „Да изчистим България заедно” – Зеленко Зеленков, който заедно с децата мотивира доброволци от цялата страна да участват в акцията по почистване.  

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *