„Кухнята на Рефика. Храната на новия Истанбул“ среща Изтока и Запада в нова кулинарна книга

Авторката Рефика Биргюл е позната у нас като тв водеща от 24 Kitchen

 Кулинарната магьосница от Истанбул – Рефика Биргюл, събрала милиони почитатели по цял свят, разкрива своите тайни за по-добър и здравословен живот в първата си книга „Кухнята на Рефика. Храната на новия Истанбул“.

Луксозният том с твърди корици, богато илюстрован на всяка страница, е своеобразен пътеводител из съвременния гурме пейзаж на Босфора, предоставящ вкусни и забавни рецепти, но и съвети как да поднасяме храната и как да избираме продукти и оборудване. Българското издание с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците от 8 юни – преводът от английски е на Бистра Георгиева, а адаптацията на оригиналния дизайн е на Наталия Чайкина.

Може ли да се напра­ви супа, салата или кюфте от всичко? Да, и в своята книга Рефика ни показва как. Супа от леща с карамелизиран лук, салата от булгур с пъпеш, турско суши или изкусителния хляб с орехи и червена чушка – това са само част от напълно изненадващите рецепти в „Храната на новия Истанбул“. Едновременно с тях Рефика предлага и своята версия на традиционни турски специалитети като мантъ (малки квадратчета юфка), гьозлеми, лакерда, лахмаджун, пилаф, тахан, кадаиф и много други. Приготвянето на класическа тархана и яйчена юфка с най-обикновени продукти никога не е било по-лесно.

Рефика не възприема храната като нещо, което поглъщаме, а като нещо, тясно свързано с човешката психология. За нея на­чинът, по който готвим (и се храним), е свързан с щастието и чувството за удовлетворение. Тя твори модерната кулинарна история, която уважава корените, вдъхно­вили я. „Тази книга е фюжън на живота с готвенето, на традициите с младостта и усилената работа – пише Рефика. – Живеем в епоха на все по-голяма взаимосвързаност, в която с много от световните кулинарни традиции се експеримен­тира, разширяват се и се адаптират. Вярваме, че турската кухня, която е една от първите фюжън кухни, може да даде много на света в това отношение. В този смисъл се надявам, че това е книга пионер.“

„Кухнята на Рефика. Храната на новия Истанбул“ не е обикновен рецептурник или кулинарна книга, а наръчник как да заобичаме хората около нас, как да ценим това, което имаме, и как да сътворяваме от обикновеното – невероятно.

Изданието съдържа и различна информация, улесняваща живота на готвача: рибен календар, който показва в кой сезон кой вид риба да се купува; календар за засаждане на билки у дома; съвети как да избираме риба и месо; предложения как да съставяме менюта, как да сервираме и много други.

„Кухнята на Рефика. Храната на новия Истанбул“

Рефика Биргюл (р. 1980 г.) е писателка, любима водеща в телевизионния канал 24 Kitchen и коломнистка. Големи успехи жъне и в YouTube: каналите „Кулинарното училище на Рефика“ на турски и „Кухнята на Рефика“ на английски имат милиони после­дователи.

Въпреки че от дете има връзка с готвенето (приготвя турско кафе за цялото си семейство, още преди да стига котлона), Рефика търси своето поприще на други места. Завършва Робърт колеж в Истанбул, а след това учи психология и лидерство в Лондонското биз­нес училище. Насочва се към рекламата, но след голямото земетресение в Истанбул през 1999 г. променя намеренията си. Известно време е директор на болница.

След като решава да последва сърцето си в търсене на добрия вкус, тя публикува 5 кулинарни книги, продуцира 3 телевизионни предавания и дори има свой бранд за съдове за готвене. Сега притежава кулинарно студио мечта, чиито врати са широко отворени за млади хора, желаещи да започнат свой бизнес.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *