Четем „Седемте луни на Мали Алмейда“ от Шехан Карунатилака с „Букър“ за 2022 г.

„Седемте луни на Мали Алмейда“ от Шехан Карунатилака е най-новото заглавие, което излиза на 26 юни с логото на издателство „Лабиринт“. 

Книгата получи „Букър“ за 2022 г.

Коломбо, столицата на Шри Ланка, 1990 година. Мали Алмейда – военен фотограф и журналист, закоравял комарджия, прикрит гей и атеист, се събужда мъртъв и вижда, че се е озовал в нещо като небесна канцелария. Решава сам да разследва убийството си и да открие кой го е предал. Но в страна, разкъсвана от кръвопролитна гражданска война, където споровете се уреждат и сметките се разчистват с батальони на смъртта, с бомбаджии камикадзета и наемници главорези, списъкът на заподозрените е отчайващо дълъг. В задгробния живот, където гъмжи от призраци и духове, Мали разполага със съвсем малко време, само с девет луни, или девет дни, за да намери начин да се свърже с жената и мъжа, единствените, които обича и на които може да разчита, и да ги насочи към снимките, които е скрил на тайно място и които ще изобличат убийците му и ще разтърсят Шри Ланка.

С хапливото си остроумие и мрачна образност Шехан Карунатилака, носител на „Букър“ за 2022 година и най-яркият представител на новата литература на Шри Ланка, се доближава до Николай Гогол с неговите „Мъртви души“ и до „Майстора и Маргарита“ на Булгаков, а също до магическия реализъм на Салман Рушди и Габриел Гарсия Маркес.

ШЕХАН КАРУНАТИЛАКА е роден през 1975 г. в Гале, Шри Ланка. Израства в Коломбо, следва в Нова Зеландия, живее в Лондон, Амстердам и Сингапур. Пише рекламни текстове, текстове за рок парчета, пътеписи, сътрудничи на „Нашънъл Джеографик“ и „Ролинг Стоун“. Прави големия си пробив в литературата през 2011 г., когато романът му „Точен удар“ е удостоен с Наградата на Британската общност. През 2022 г. печели „Букър“ със „Седемте луни на Мали Алмейда“.

Можете да поръчате книгата през фейсбук страницата на издателството ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *