Дейвид Плант, Тиери Мариняк и Димитър Шумналиев в новия брой на сп. „Съвременник“

На книжния пазар от 29 юни ще може да намерите новия брой на сп. „Съвременник“ за тази година, който излиза с логото на Книгоиздателска къща „Труд“.

Сред акцентите в броя е романът на Дейвид Плант „Слайдшоу“ в превод на Божидар Стойков. Романите на Плант изследват духовния свят на работнически католически семейства с френско-канадски произход. Писателят публикува в „Ню Йоркър“, „Парис Ревю“ и други литературни списания. Номиниран е за Националната литературна награда, наградата на Американската академия и институт за изкуство и литература „Гугенхайм“ и др.

Друго име, което се откроява, е това на Тиери Мариняк – френски писател, автор на единайсет романа предимно от криминалния жанр: „Милана“, „Бегълци“, „Renegade Boxing Club“, „Враждебна среда“, „Морфин Моноджет“, „Иконата“ и др., на изследване за токсикоманията в Украйна, на есе за живота и творчеството на американския писател Норман Мейлър и на документален филм за него, както и съставител и преводач на „Песни за сирените“ – сборник преводи на стихотворения от трима руски поети антиконформисти от ХХ век. В броя е представен с няколко изключителни разказа.

Сред българските имена е и писателят Димитър Шумналиев. Наскоро той издаде романа „Зверове“, а в „Съвременник“ е представен с някои от най-новите си разкази – „Уравнение“, „Пера от росен“, „Има и красиви вируси“ и др.

Във втория брой на „Съвременник“ ще откриете и новелата от Васил Люцканов „Кабинет Z“. А в рубриката „Ателие“ гостува Тошко Илиев със своите неповторими картини, за които Владимир Зарев пише: „Картините на Тошко Илиев предлагат непознати, нови пластични решения, те са едновременно модерни, съвременни и в същото време всяка от тях е изпълнена с неповторимост“.

Можете да поръчате новия „Съвременник“  ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *