Легендарният художник Джон Хау се превръща в „Пътешественик в Средната земя“ с книгата си със скици и илюстрации

„Пътешественик в Средната земя“ излиза на български в луксозно издание и съдържа десетки нови картини и скици, поместени единствено в тази книга

 

Средната земя е митично място, което отдавна е надхвърлило границите на въображаемото. Наследството на Дж. Р. Р. Толкин е легендарно – до ден днешен трилогията „Властелинът на пръстените“ е считана за една от най-великите поредици, създавани някога, а филмовата екранизация на режисьора Питър Джаксън е оставила траен отпечатък в живота поколения почитатели на фентъзи световете.

Сега Средната земя оживява още веднъж в „Пътешественик в Средната земя: Скици и илюстрации от Торбодън до Мордор“. Книгата е създадена от Джон Хау – водещ концептуален художник на филмовите трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ заедно с Алън Лий, а също и автор на незабравимите карти на света на Толкин. „Пътешественик в Средната земя“ излиза на български от изд. Artline Studios в луксозно издание с твърди корици и обложка в превод на Кристина Димитрова.

Алън Лий и Джон Хау са основните виновници за визуалния облик на Средната земя. Те създават множество илюстрации за труда на Толкин и работят заедно върху концепциите за филмовите трилогии „Властелинът на пръстените“ и „Хобит“ рамо до рамо с Питър Джаксън. Джон Хау е концептуален дизайнер и на новия сериал на Amazon The Lord of the Rings: The Rings of Power.

„Пътешественик в Средната земя“ представлява пешеходна обиколка на Средната земя, която събира не само ключовите места от Толкиновите истории, а и онези току отвъд хълма или хоризонта. Вниманието се насочва към конкретни събития от книгите на Толкин – битки от различните епохи, които са станали почти легендарни по времето, когато се развива действието във „Властелинът на пръстените“; изгубени кралства и древни митове, както и места, за които само се загатва: кралства далече на север и земи отвъд моретата.

Живописните скици се преплитат с наблюденията на художника, който споделя своите размисли върху света на Толкин. За моментите, прекарани в Нова Зеландия по време на снимачния процес за филмите, авторът споделя: „… бяха изключително обогатяващо преживяване, съвсем подобаващо за хобити. Хобити със скицници, които рисуват света по пътя си. Дотам. Обратно. И пътуването между двете, което, разбира се, е най-хубавата част“.

„Пътешественик в Средната земя“ ще поведе читателя на живописно и незабравимо пътешествие из вълшебния свят на Толкин – кралства далече на север, неизследвани планини и земи отвъд хоризонта.

Джон Хау е роден през 1957 г. във Ванкувър, Канада. През 1976 г. се мести във Франция и завършва специалност „Илюстрация“ в Колежа за декоративни изкуства в Страсбург. Илюстрирал е множество детски книги, но е най-известен с календарите, обложките за книги, картите и плакатите, свързани с творчеството на Толкин. През 1998 г. прекарва около година в Нова Зеландия и работи като концептуален художник по култовата филмова трилогия „Властелинът на пръстените“, режисирана от Питър Джаксън. През 2009 г. се връща в Нова Зеландия, за да работи по филмовата трилогия „Хобит“.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *