„Петият гвоздей“: Българин се включва в издирването на сакрална реликва от Разпятието

С романа Димитър Петров и Свилен Маринов хвърлят ръкавицата на предизвикателството на Том Егеланд и Дан Браун

 

 „Петият гвоздей“ от Димитър Петров и Свилен Маринов (издание на „Персей“) е първият български роман, който успешно комбинира в увлекателен сюжет библейски загадки и дейността на специалните служби на различни страни. По този начин книгата се вписва в традицията на автори като Том Егеланд и Дан Браун, но предлага и нещо по-различно.

В центъра на романа е сакрална реликва от Разпятието. Това е петият гвоздей, който е трябвало да бъде забит в гърдите на Христос. Съхранен е от племето на Дан, сина на библейския патриарх Яков, чиито потомци се преселват през Северен Кавказ и достигат Дания, където дават името на страната.

Петима мъже с неограничена власт, представители на едни от най-могъщите и развити държави, са готови на всичко, за да открият реликвата и чрез нея да властват над света. Сведения за петия гвоздей има в пророчествата на преселенците асирийци в Северен Кавказ, както и в тайните архиви на нацистите. Но един българин е белязан от съдбата да открие свещената реликва и да отключи безмерната й сила. Успоредно с това двама журналисти се потапят в опасна конспирация и рискуват живота си, за да разкрият истината.

Пътищата на героите се преплитат в Северен Кавказ, Израел, Турция, Франция, Дания и Норвегия. Бежанци, терористи, търговци, тайни агенти и журналисти трябва се съюзят, за да се изправят пред зло, застрашаващо всички.

Историята, която книгата разказва, се разгръща сред реалии, които двамата автори много добре познават.

Димитър Петров е работил в Северен Кавказ по изграждането на газопроводи от Дагестан (на Каспийско море) до Новоросийск (на Черно море). За разлика от представите ни за Кавказ като планинска територия, населена с грузинци, арменци и азърбайджанци, Северен Кавказ е равна земя, заключена между устията на реките Волга и Дон и главния хребет на Кавказката планина. Там главни градове са Краснодар и Ставропол. Любопитно е, че на територията на Северен Кавказ живеят и работят представители на 123 националности. Едни от тях са асирийците, преселили се преди векове в Северен Кавказ. В техните пророчества има запазени сведения за петия гвоздей от Разпятието.

Свилен Маринов в продължение на години е живял в Норвегия и Дания, работил е на кораби, плаващи в Средиземно море до бреговете на Израел, Турция и др. страни.

Така Димитър Петров и Свилен Маринов успяват да създадат трилър за издирването на исторически артефакти и динамиката на специалните служби от XXI век, както и да представят психологията на етнически и религиозни общности в Северен Кавказ, Близкия Изток и Северна Европа.

Към романа вече има проявен интерес от страна на скандинавски литературни агенти и издатели.

Книгата е вече в книжарниците, а столичната й премиера ще бъде част от културната програма на Алея на книга в София: 9 септември (събота) от 14 ч.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *