„Да изчистим България заедно“: Рекорден брой доброволци почистиха 6092 локации, събраха над 4 хил. тона боклуци

Почистени са 6 092 замърсени локации, 596 градини и учебни заведения са се включили през 2023г., хиляди доброволци чистиха, облагородяваха и залесяваха заедно на 16 септември, а над 100 е броят на организациите, които се включват в кампанията за първи път

Рекордните 6 092 замърсени зони и нерегламентирани сметища са почистените от територията на страната в тазгодишното издание на кампания „Да изчистим България заедно“.

Данните на основния партньор на кампанията – Министерството на околната среда и водите показват, че инициативата през 2023г. е била най-голямата по мащаб и териториален обхват досега. За сравнение предишният рекорд е бил поставен през 2019г., когато броят на изчистените зони е бил 5 156. Броят на нерегламентираните сметища, които са премахнати през 2023г. е 512, със 100 повече от 2022г. Възстановените и облагородени пространства тази година са 213. 

Водещите на bTV почистваха, както всяка година.

Вторият рекорд, който 11-ото издание на кампанията регистрира, принадлежи на децата, които бяха и основен фокус на инициативата за 2023г. 596 детски градини и учебни заведения се включиха в „Да изчистим България заедно“ (575 бе техният брой през 2022г.). Хиляди деца, заедно със своите родители, учители, приятели, спортните си клубове и клубове по интереси  тази година излязоха и почистиха България отново. Те се включиха и в редица акции за облагородяване, боядисване, залесяване, както и други активности, които подобряват средата на живот у нас. На много места денят на чистенето завърши със специални празнични събития.

По данни на МОСВ количеството извозен боклук е над 4 340 тона, като депата все още приемат отпадъци от деня на кампанията. Броят доброволци, които през 2023г. не се уплашиха от лошото време по места, или дадоха своя принос на следващия ден, когато метеорологичните условия позволяваха това, е 301 780 души. През 2022г. доброволците са били близо 280 хиляди. В данните не се включват гражданите, които са дали своя принос за по-чиста среда около нас и са излезли да почистят без да се присъединят в предварително сформирани групи. Броят на организациите и НПО, които през 2023г. се включиха с голяма част от своите служители е близо 350. 100 от тях за първа година се присъединяват към инициативата.

Новинарският екип на bTV засади дръвчета.

Всички тези данни показват, че кампанията постига резултати близки или по-високи от тези през 2019г. и преди ограниченията, наложени от пандемията. 

Най-активната област и тази година е Русе, където излязоха най-много доброволци. След тях се нарежда Бургас, където хиляди се включиха във възстановяването на Южното Черноморие, което бе сериозно засегнато в началото на септември. Там се проведоха редица подводни и водни акции, бяха почистени плажовете и населени места. Огромно количество дървен материал бе събран или изваден от водата и подготвен за събиране и извозване. Сред най-активните области тази година отново се нарежда Благоевград, а Стара Загора, Пловдив и Враца през 2023г. показаха много висока активност и попадат в челната шестица. 

Екоминистърът Юлиан Попов се включи активно в почистването.

И тази година участниците в доброволческата инициатива попаднаха на много куриозни находки. Доброволци откриха 20 чувала с жива вълна, три тоалетни чинии, стари прозорци и мивка. От дъното на родното Черноморие, пък, бяха извадени много гуми, платнища, пластмасови столове, въжета, кабели, бидони и сервизи. Пластмасовите отпадъци като опаковки, торбички, сламки, бутилки и други продължават да са сред най-често изхвърляните предмети, които замърсяват природата в градска и извънградска среда.

Най-известният астролог у нас Светлана Тилкова-Алена участва в кампанията „Да изчистим България заедно“ още от първото издание.

Основен фокус в 11-ото издание на „Да изчистим България заедно“, което отново подкрепи Световния ден на почистване, организиран от Let’s Do It World, бе личната отговорност и принос в грижата за чистотата на планетата, бъдещето и възпитанието на децата. Как премина денят на голямото почистване и още интересна информация от различните акции и региони можете да видите тук.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *