„Кралицата на Пръстения остров“ от Донал Райън: „Малко ирландско чудо“

„Кралицата на Пръстения остров“ от Донал Райън е най-новата книга в колекцията на издателство „Лабиринт“, която ще бъде на книжния пазар на 20 септември.

„Малко ирландско чудо“ – така „Уошингтън Поуст“ описва новия, седми поред роман на Донал Райън, писател с две номинации за „Букър“, когото Себастиан Бари определя като „краля на новата вълна в ирландската литература“.

Райън проследява съдбата на четири поколения от едно семейство, по-точно на жените в него: мъжете присъстват най-често като безучастни статисти, като малодушни второстепенни герои, откровени злодеи или непрежалими мъртъвци.

В 121 глави, сведени всяка до две лаконични страници, са вместени лирична проза, език, който се лее като мед от лъжица, пряка реч, вмъкната в авторовата така, че тя да звучи като музика и да въплъти красотата на писаното слово. Този вълшебен ритъм отмерва дните и миговете в живота в дълбоката ирландска провинция с всекидневните му грижи: раждане и смърт, минало и настояще, щастие и вражди. Образите на четирите жени – свекървата, рано овдовялата снаха, дъщеря  ѝ  Сърша и невръстната Пърл, са толкова ярки, че ти се приисква да поживееш малко при тях. Защото през каквито и страдания и жестокости, през каквито и предразсъдъци и сблъсъци да минават, тези храбри ирландки показват, че носиш ли в сърцето си любов, нищо под това небе не може да те уплаши и спре.

„Кралицата на
пръстения остров“ Донал Райън

ДОНАЛ РАЙЪН е роден през 1976 г. в Ирландия. Завършил е право и сега преподава творческо писане в Университета на Лимерик.

Автор е на седем романа и един сборник с разкази, а Себастиан Бари го определя като „краля на новата вълна в ирландската литература“.

Номиниран е два пъти за „Букър“, на Дъблинския литературен фестивал романът му „Сърце на вятъра“ е посочен с гласуване за Книга на десетилетието, носител е на множество отличия, сред които Наградата на „Гардиан“ за дебют и Литературната награда на Европейския съюз.

Произведенията му са преведени на над 20 езика и се открояват с новаторската си композиция и изящния стил.

Можете да поръчате книгата през фейсбук страницата на „Лабиринт“ ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *