„Ваймар Експрес“: Филмът за срещата на Фани Попова-Мутафова с Гьобелс с премиера на 8 октомври

Когато литературната слава отменя хуманността, едно пътуване се превръща в път към Ада.

Световната премиера на документалния филм „Ваймар Експрес“, дело на Милена Фучеджиева, е в неделя вечер от 19 ч. в кино „Люмиер“.

Продуцент на лентата е Георги Николов, оператор е Емил Топузов, композитор е Асен Аврамов.

Участие в документалния филм взимат Алвхилд Двергсдал, Пламен Дойнов, Катя Зографова, Александър Кьосев, Капка Кънева, Иво Димчев, Туре Рем, Жизел Сапиро, Лейф Хамсун и др.

„Синелибри“ представя едно поразително документално изследване, посветено на Европeйския писателски съюз и пропагандата за нацистка културна хегемония над Европа от страна на Йозеф Гьобелс, Фани Попова-Мутафова, Кнут Хамсун, Робер Бразийяк.

Сценарист и режисьор на филма е Милена Фучеджиева, известна като писател, публицист, сценарист и драматург.

Събитието ще се състои в присъствието на екипа на филма и със сътрудничеството на Организация на евреите в България „Шалом“ под наслов „Заедно срещу антисемитизма. Ние помним!“

„Преди 5 г., търсейки информация за Фани Попова-Мутафова, попаднах на тази книга от историка Бенджамин Мартин, „Новият нацистко-фашистки ред за европейската култура“, издадена от „Харвард прес“. Веднага си я поръчах. Книгата е изключително изследване на нацистката пропаганда и европейските ѝ амбиции. Разбрах за съществуването на Европейския писателски съюз, на който Фани Мутафова се оказа съучредител. Така се зароди моето желание „да правя кино“. Киното само по себе си за мен не е цел. Целта ми с „Ваймар Експрес“ беше да предложа на зрителите достъп до едни изключително важни, същевременно непознати за мнозина у нас исторически факти и събития,  в които България има сериозно участие,“ разказа Милена Фучеджиева.

Филмът е реализиран с подкрепата на ИА „Национален филмов център“.

Страница.бг е медиен партньор на „Синелибри 2023“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *