Актрисата Виктория Колева, която преразказа класиките: Целта е детето да не затвори книгата на петото изречение

„Надявам се преразказите ми да вдъхновят учениците да прочетат и самите произведения“

Виктория Колева е талантлива актриса в Народния театър, с над 120 роли на сцената. Наскоро тя се впусна в едно ново начинание – да пише учебни помагала, предназначени да направят класическата литература достъпна за учениците.

Помагалата, които излизат с логото на издателство „Труд“, не само предоставят ясни преразкази на текстовете, но и допълнителни коментари, които правят произведенията още по-интересни за малките читатели.

„Подкрепям мисията за образована нация. Всички ние, които се занимаване с култура и наука, сме длъжни да оставим след себе си това, което знаем, и да го предадем на новите поколения,“ казва Виктория Колева в интервю за предаването „100% будни“ по БНТ.

Децата се учат първо да преразказват, преди да започнат сами да измислят. А да преразказваш, означава да разбереш и да предадеш същността на това, което вече е написано. И да можеш да го преработиш, защото преразказът вече е авторско произведение на базата на нещо вече създадено. По този начин децата се учат и отиват едно ниво по-нагоре, за да се стигне до там, че да могат да пишат резюме на това, което са прочели, и да създават нещо сами, нещо свое, обяснява актрисата.

Виктория Колева се надява, че, след като прочетат преразказите на класическите произведения, които тя създава специално за тях, учениците ще се вдъхновят да прочетат и самите класически произведения.

„Преразказите са от името на неутрален разказвач и се придържат абсолютно строго към авторовите текстове и целта е учениците да разберат това, което четат, да не учат наизуст анализи, да не се затормозяват с неща, които ще забравят утре“, обяснява актрисата.

Зрителите не знаят, но две трети от нашата работа – на актьорите, е анализ на произведението и на героите, казва още Виктория Колева.

Освен преразказите – подробни и сбити, има и откъси от оригиналните текстове с пояснения на непознатите думи, за да могат децата да четат по-леко, а не да затворят книгата на петото изречение, казва тя.

Кадър: БНТ

За някои ученици ще бъде елементарно, за други ще бъде полезно, категорична е Виктория Колева.

Всички помагала можете да откриете ТУК.

 

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *