Книги

Четем „Странната Сали Даймънд“: Новият разтърсващ и стряскащ роман на Лиз Нюджънт

Авторката идва в София да представи книгата си на 28 ноември

Разтърсващ, стряскащ и „странно“ пристрастяващ – това е най-новият роман на Лиз Нюджънт „Странната Сали Даймънд“, превърнал се в един от най-обсъжданите за 2023 г., който излезе у нас с логото на издателство „Еднорог“. 

Авторката ще представи книгата си пред българските читатели на 28 ноември в книжен център „Гринуич“.

Зашеметяваща и напрегната, мрачна и завладяваща – дълго няма да забравите историята на Сали Даймънд”, пише за книгата Греъм Нортън.

 Страхотна книга”, категоричен е Антъни Хоровиц.

Смайващи и разтърсващи от първото изречение до последната страница – това определение е в сила за всички романи на Лиз Нюджънт. Авторката на „Стаено зло“, „Малки жестокости“ и „Загадката Оливър“ пресъздава по потресаващ начин отклоненията в човешкото поведение. Най-новият й роман „Странната Сали Даймънд“, превърнал се в най-продаваната книга в Ирландия за 2023 г., ни среща с поредния необикновен герой – една невписваща се в обществото жена, която ще се сблъска с последиците от своето мрачно минало.

Сали Даймънд е истинска откачалка, но самата тя е напълно наясно с това. Да, Сали е странна, емоционално незряла, никога не е имала приятели и социални контакти и предпочита да живее в уединение заедно със своя баща. Той често й повтаря, че когато умре, тя ще е най-добре да го… изхвърли на боклука. И когато това наистина се случва и трупът му е открит там, бедната Сали, която тепърва ще трябва да научи много, включително и че хората не винаги казват това, което мислят, ще привлече трайно вниманието на медиите и полицията в своето малко ирландско градче.

Разбира се, Сали съвсем не е подготвена за онова, което предстои. Не е подготвена за разкритията за самата нея и за нейното минало. А тези разкрития са свързани с ужасите през първите години от живота й, за които тя почти няма никакъв спомен. Докато шокиращата истина се разкрива бавно пред нея, Сали за първи път навлиза в света на възрастните. Тя ще намери свои приятели, ще може сама да взема решения за бъдещето си, постепенно ще започне да се учи да разбира хората и да овладява своите обезпокоителни пристъпи на гняв.

Забележителна е промяната, която настъпва с големи усилия от страна на Сали. Животът й няма да бъде същият и привидно тя вече далеч не е толкова странна. И когато започва да привиква с тази нова нормалност, с нея се свързва един непознат от далечна Австралия. Оказва се, че той знае доста смущаващи подробности от миналото на Сали, за които никой не е подозирал. Кой е този човек и дали тя ще се съгласи да му се довери? И какво ще се случи, след като Сали все пак се престраши да погледне към миналото?

Романът на Нюджънт е като пропадане в мрака на човешката душа. И въпреки че ни пренася през океан от емоции и засяга изключително смущаващи теми за травмите от детството, които оставят следи за цял живот, в него има изненадващи пролуки на светлина и надежда, та дори и хумор. Защото ни потапя в съзнанието на една непораснала жена, която приема всичко прекалено буквално и не може да контролира мислите и чувствата си. Но въпреки това не преставате да се вълнувате за нея и да се чувствате съпричастни към всичко, което й се случва.

Недодялана и първична, Сали Даймънд е поредният уникален образ, който само Лиз Нюджънт може да създаде. Авторката бавно и безкрайно достоверно ни представя детайлите от нейното стъписващо минало, насищайки действието с непрекъснати обрати и изненади, което е и причината за пристрастяващия ефект от романа. „Нюджънт създава вълнуваща, напълно обсебваща мистерия, която заедно с уникалния, незабравим образ на Сали, превръща този роман в абсолютен шедьовър“, е коментарът на BookReporter.

Преди да започне своята кариера на писател, Лиз Нюджънт учи актьорско майсторство, но вместо да се изявява в театъра, обикаля света като помощник-режисьор на популярното шоу Riverdance. Впоследствие Нюджънт се завръща към първата си страст и дълги години работи за ирландското кино, театър и телевизия. Между 2003 и 2013 г. тя е сред сценаристите на популярния ирландски сериал „Fair City“. Освен това е автор на няколко радио поредици.

През 2014 г. излиза първият роман на Лиз „Загадката Оливър“, който моментално жъне успех сред критици и читатели. Той се изкачва до върха на класациите за бестселъри и през същата година е отличен на Ирландските литературни награди за Криминален роман на годината. „Загадката Оливър“ печели още няколко престижни награди, а през 2016 г. е номиниран за Международната литературна награда на Дъблин.

Вторият й роман – „Стаено зло“ – излиза през 2016 г. и дебютира директно на върха на класациите за бестселъри в Ирландия. Той не слиза оттам в продължение на почти два месеца и остава осем месеца сред десетте най-продавани книги. За него Нюджънт печели много престижни отличия, включително втората си Ирландска награда за Криминален роман на годината. Общо четири Ирландски награди е спечелила тя за своите пет романа дотук. Нюджънт е удостоена и с наградата „Жена на годината“ в областта на литературата за Ирландия от списание „Татлър“ през октомври 2017 г., а през февруари 2021 г. университетът в Дъблин й връчи наградата на името на Джеймс Джойс за нейните литературни постижения.

Освен автор на бестселъри, Лиз води семинари по писане на телевизионни сценарии, продуцира и ръководи литературни клубове и е куратор на литературното изложение на фестивала на изкуствата в Скибърийн през юли 2016 г. Тя живее в своя роден град Дъблин със съпруга си Ричард Маккълоу, музикант и звуков режисьор.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *