„Зелено знание“ до 31 август: Дарете старите си книги и вземете ваучер за нови

Еко кампания дава възможност на четящите хора да дарят старите си книги и да се сдобият с ваучер за нови. 

Инициативата „Зелено знание“ е подета от Сдружението „Зелена България – ръка за ръка“ с амбицията да даде нов живот на старите книги – на книгите, които вече сме прочели, но продължаваме да пазим в библиотеката.

Идеята обединява десетки книжарници в страната (можете да видите линк с пълния списък най-долу – бел.ред.), в които всеки може да дари старите си книги, а в замяна да получи ваучер за отстъпка в цената при бъдеща покупка.

Организаторите обещават да съберат и сортират дарените книги и да ги предадат безвъзмездно на читалища, училища, библиотеки, социални домове и други организации, които са заявили желание да получат дарение.

Може да бъде изображение с дърво и текстово съобщение

Предотвратяване на образуването на битови отпадъци от домакинствата, подготовка за повторна употреба или за рециклиране на стари книги и повишаване осведомеността и общественото самосъзнание по темата-това е целта на проекта „Зелено знание“. Иновативната идея е добър пример за кръгова икономика. Инициативата на Сдружението „Зелена България-ръка за ръка“ е подкрепена от  Оперативна програма „Околна среда“ с 321 514 лева и се реализира по процедурата за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ за Изпълнение на демонстрационни проекти в областта на управлението на отпадъците. Партньори на сдружението са 50 книжарници в 7 града в София, Плевен, Габрово, Велико Търново, Варна, Бургас и Пловдив. Ръководителят на проекта Диана Сивинова разяснява пред БНР:

„Очакваме хора, които да си донесат книгите, които не са им потребни вместо да ги изхвърлят в контейнери, бунища, реки.  Питат ни много често в какво състояние и какъв тип литература-това са двата основни въпроса. По проекта е заложено да събираме всякакъв тип книги, но искрено се надяваме да е по-качествена и актуална литература, за да захраним евентуалните бенефициенти, не просто да бъдем посредник за отпадъци и да рециклираме големи количества.“

Този етап на кампанията продължава до 31 август. Интересът към проекта вече е голям. От кампанията ще се възползва читалището „Пробуда 1929“  в бургаското село Извор. Секретарят Екатерина Стоянова сподели:

„Инициативата е много добра. И ние имаме доста стара литература, предимно за рециклиране. Ще се възползваме и ще поискаме детска литература, за да попълним фонда си.“

В Бургас книгите ще се събират в три книжарници, а всички, които искат да попълнят фонда на своята институция-читалища, пенсионерски клубове, домове за възрастни, детски болнични отделения, могат да направят заявка през специално създадената платформа https://zelenoznanie.com/ – на която е публикувана и интерактивна карта с книжарниците, които участват в кампанията.

Всички книжарници, които участват в кампанията, вижте ТУК.

Няма налично описание на снимката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *