Новини

За първи път: Ден на четенето в България

На 17 ноември фондация „Четене“, фондация „Детски книги“ и сдружение „Книги и четене“ поставят началото на първия Ден на четенето в България, организиран с подкрепата на Stiftung Lesen (фондация „Четене“, Германия). Инициативата ще се проведе в цялата страна и цели да насочи вниманието към четенето като фундаментален процес за развитието на грамотността, трупането на знания и усвояването на умения.

Чрез мотото „Четенето дава възможности“ организаторите се надяват да променят нагласите, че книгите са занимание единствено за свободното време и че насърчаването на интереса към четенето се случва единствено в училище. Извличането на информация и анализирането ѝ е в основата на критичното мислене, което подпомага развитието на силно гражданско общество, намалява възможността за разпространение на дезинформация и подготвя служители за бизнеса.

„Четенето е ключова дейност, чрез която можем да променим средата, в която живеем. Четенето е в основата на мисленето и от него зависи дали хората ще развият потенциала си чрез добро образование, дали ще вземат адекватни решения за себе си и за обществото, дали ще се поддават на манипулации и ще толерират неравенствата. Основите на демокрацията и силното гражданско общество са пряко свързани с уменията за четене. Надяваме се, че ще успеем да обърнем внимание именно върху това“, отбелязва председателят на фондация „Детски книги“ Валентина Стоева.

Всеки, който вярва, че „четенето дава възможности“, може да стане посланик на инициативата, като разпространи информация в социалните мрежи, сред приятели, колеги и ученици. Всички материали и идеи за популяризиране на Деня на четенето са достъпни за свободно сваляне в официалния уебсайт на фондация „Четене“ (https://readingfoundation.bg/d…).

„Да превърнеш детето в читател означава много повече от това да го научиш да чете и да обича книгите. Ти го превръщаш в отговорен гражданин на обществото, който години по-късно ще взима обосновани решения и няма да се поддава на манипулации и фалшиви новини. Четящият човек се докосва до стотици гледни точки, учи се да мисли критично и да проявява симпатия, а това изгражда едно по-емпатично общество. Ето какво имаме предвид, когато казваме, че „Четенето дава възможности!“, споделя Виктория Бисерова, издател, преподавател и съорганизатор на събитието.

Статистиката в страната ни е плашеща – дете, родено в България, може да развие само 61% от потенциала си, ако завърши пълния цикъл на образование и получи пълни здравни грижи, сочат данни на Световната банка за 2020 г. Затова и първият Ден на четенето в България ще премине под мотото „Четенето дава възможности“. То обобщава мисията на организаторите – да покажат, че четенето отваря врати пред децата и младежите, развива потенциала им и помага при избора на бъдеща професия. Четящият човек работи в името на демократичните принципи, икономическия растеж и иновациите, информира се, не се поддава на дезинформация, отстоява мнението си и открива възможности за прогрес във всяко свое начинание. Функционалната грамотност е ключът към постигане на Целите за устойчиво развитие, заложени в програмата на ООН. Въпреки че промяната на средата и отношението към четенето е бавен процес, с малки стъпки като Ден на четенето обществото може да преосмисли своята нагласа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *