„Калинчица капчица”: Златна селекция от детските стихове на Дора Габе

Изданието отбелязва 135 години от рождението на голямата поетеса, сборникът включва 226 произведения с илюстрациите на Пенко Гелев

 

Почти всички стихове, които Дора Габе пише, за да зарадва децата на България, излизат в богато илюстрован том. Със сборника „Калинчица капчица” издателство „Лист” отбелязва 135 години от рождението на голямата поетеса с чиито творби са израснали няколко поколения.

Златната селекция включва 226 стихотворения и над 80 илюстрации, рисувани специално за изданието от Пенко Гелев.

Съставител е Гергана Димитрова, която работи върху подбора на произведенията в продължение на половин година. „Припомнях си как съм рецитирала тези стихотворения като малка. Любимото ми беше „Слива със костичка, който изяде…”, разказва Димитрова. Тя групира творбите на тематичен принцип и ги оформя в няколко раздела: „Жумичка”, „Опашатки-качулатки”, „Силата юнашка”, „Бабините приказки”, „Пеят песни, чакат риба”, „Лазарчице-китчице”.

От издателството отбелязват, че през 2023 г. се навършва и половин век от смъртта на Дора Габе. Още приживе десетилетия наред тя е сред най-обичаните български поетеси, а книгите ѝ за деца и възрастни са издадени на повече от 15 езика.

Дебютът ѝ в поезията за най-малките е след Първата световна война със стихотворение в сборника на Александър Божинов „Златна книга за нашите деца” от 1921 г. От тогава до края на 60-те години трупа десетки творби в съкровищницата на детската литература, от която черпим с пълни шепи и днес.

Слива със костичка
който изяде,
сива във корема
ще му израсте.
Ще излизат клони,
като спи насън,
през носа, устата
и ще гледат вън.

Илюстрациите в сборника са над 80 и са дело на Пенко Гелев.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *