Басните на Езоп в ново разкошно издание с илюстрации от Робърт Ингпен, идеално за коледен подарък

Красивото илюстровано издание на Басните на Езоп с рисунки на Робърт Ингпен е най-подходящият коледен подарък, категорични са от издателство „Лабиринт“.

Преводът е дело на Богдан Русев.

Басните на Езоп принадлежат на всички нас.

Първоначално ги разказва роб, човек, живял шест столетия преди новата ера. Светът, от който идва Езоп, е брутален, в него смъртта може да те застигне за броени минути, но според сладкодумния баснописец той е изпълнен и с чудеса и вълшебство: там боговете общуват с обикновените простосмъртни и животните знаят да говорят.

В началото Басните на Езоп са записани на старогръцки, после са преведени на латински и заедно с войските на Рим достигат до всички кътчета на познатия по онова време свят, за да бъдат разказвани надлъж и нашир: за поука, вдъхновение и утеха.

В нашето издание те са адаптирани за днешния читател от известната писателка Каролайн Лорънс, утвърдена специалистка по древни езици и култури, и придобиват още по-ярък живот благодарение на стоте цветни рисунки, дело на доайена на съвременната илюстрация, австралиеца Робърт Ингпен, носител на престижната награда „Ханс Кристиан Андерсен“ за изключителния си принос към детската литература.

РОБЪРТ ИНГПЕН, бунтарят срещу посредствеността, ненадминатият майстор на четката, удостоен с отличието „Ханс Кристиан Андерсен“, най-престижната награда в детската литература, е роден преди цели 87 години, през 1936 г., но това не му пречи да продължава да твори на пълни обороти и да ни радва с нови и нови книги. И досега живее в родната си Австралия, въпреки че на младини дълги години е бил пратеник на ООН в Мексико и Перу, където създава и разпространява брошури за опазване на околната среда.

През 1958 г. е завършил графично изкуство и оттогава е нарисувал и написал цели 100 книги, сред които се открояват илюстрованите издания на класическите детски произведения. Освен илюстрации рисува и пощенски марки, създал е и знамето и герба на Северната територия в Австралия. Друга негова страст са стенописите, които днес красят обществени сгради в Мелбърн, Канбера, Златния бряг, родния му град Гийлонг.

Ингпен е автор и на бронзови статуи, най-известната от които е бронзовата врата на Крикет клуба в Мелбърн. През 2018 г. Ингпен изработва мащабен стенопис за Националната библиотека на Австралия, който се нарича „Вълшебната библиотека“. Стенописът се състои от седем пана с изображение на огромна библиотека – по лавиците ѝ обаче има не книги, а герои от любими произведения.

Басните на Езоп е петата книга с рисунки на Ингпен, която излиза на български с логото на „Лабиринт“. Вече можете да се радвате и на „Островът на съкровищата“, „Шумът на върбите“, „Рики-тики-тави“ и „Пазителят на сънища“ с невероятните му рисунки.

Можете да поръчате Басните на Езоп ТУК.

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *