Книга по книга издателство „Лист” става на 5, празнува с изложба

Всички заглавия ще са с 30% намаление на Алеята на книгата

Книга по книга издателство „Лист” става на пет години и ще отбележи рождения си ден с изложба и 30% намаление на заглавията от каталога си. Стартът на празненствата е на 1 септември в бар и магазин „Плюс това” с откриването на експозицията „РазЛИСТи класиката”. В продължение на месец тя ще представи оригинали и копия на илюстрациите от български художници към творбите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели”. 

Селекцията, чийто двигател е главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова, се превърна в емблема за издателството и му донесе най-престижните отличия в областта на книгоиздваването „Златен лъв” и „Христо Г. Данов”.

„Решихме да отпразнуваме рождения си ден с тази изложба, защото поредицата „Детски шедьоври от велики писатели” 

стана емблематична за издателството. 

Първо с нея започнаха да ни свързват, после дойдоха и другите книги. Тя показа също, че българските илюстратори могат да  рисуват за книги в България. Важно е да покажем тяхната работа в изложба, защото илюстрациите могат да имат живот и извън книгите”, коментира главният редактор на „Лист” Гергана Димитрова.

Сред включените в експозицията картини са фантазиите на Дамян Дамянов, родени от срещата с „Приказки 1, 2, 3, 4” от Йожен Йонеско и „Слонът и домашният котарак” от Йосиф Бродски, на Алисия Санча към „Момчета” от Антон П. Чехов, на Капка Кънева към „Железния човек” от Тед Хюз, „Влак” от Никола Вапцаров и „Кухнята на госпожа Черешова” от Силвия Плат, на Калина Мухова към „Иван Глупака” от Лев Толстой, на Анжела Минкова към „Юнакът и драконът”, на Свобода Цекова към „Пердето на бавачката Лъгтън” от Вирджиния Улф, на Сотир Гелев към „Чиракът магьосник” от Гьоте, на Ина Христова към „Коледата на едно дете в Уелс” от Дилън Томас и „Гаргите от Белокруша” от Олдъс Хъксли, на Вяра Бояджиева към „Прекрасната Касандра” от Джейн Остин и на Тоня Горанова към „Лападунди и тънкофини” и „Страната на хилядите желания” от Андре Мороа.

Това е втората изложба под мотото „РазЛИСТи класиката”. Първата беше през 2018 г. и показа задочните диалози на осмина художници от различни поколения с автори като Джеймс Джойс, Вирджиния Улф, Е. Е. Къмингс, Анатол Франс, Оскар Уайлд, Валери Петров, Марк Твен. Участници в нея бяха Любен Зидаров, Чавдар Николов, Юлиян Табаков, Мила Янева-Табакова, Свобода Цекова, Капка Кънева, Милена Вълнарова и Дамян Дамянов.

Освен на изложба, в дните между 6 и 12 септември, „Лист” кани почитателите си и в шатра № 38 на Алеята на книгата пред НДК и на ул. „Витоша”. По случай 5-годишнината на издателството всички произведения ще се продават с намаление от 30 процента. Отстъпката важи и при покупка от сайта www.listbooks.bg през целия септември.

Сред оригиналите в „РазЛИСТи класиката” 2 е и тази акварелна рисунка на Дамян Дамянов към „Приказки 1, 2, 3, 4” от Йожен Йонеско.
Илюстрация на Тоня Горанова към „Страната на хилядите желания”.

 

Хартиена пластика на Капка Кънева за „Железния човек” от Тед Хюз.

 

Срещата на Алисия Санча с Чеховите „Момчета”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *