Захари Карабашлиев за Алек Попов: Не познавам друг писател, който така внимателно да се отнася към всяко изречение в книгите си

България днес загуби писателя Алек Попов. Ето какво написа във фейсбук страницата си писателят и издател Захари Карабашлиев:

Алек Попов днес е потеглил отвъд думите. Не познавам друг такъв автор, който така внимателно да се отнася към всяко изречение в книгите си. Той работеше постоянно с езика, преработваше всяко ново издание на предишни свои романи и сборници, вечно доизпипваше, шлифоваше. Той разбираше ЗАНАЯТА на писането и го практикуваше едновременно и като чирак и като майстор. (Всъщност като се замисля – това е и единственият начин да се отнасяш към всеки занаят.) Алек пишеше – как да го кажа? – сладкодумо. Така и четеше на глас. Няма друг съвременен писател, който толкова хубаво да чете историите си. Правеше го с някаква съсредоточена наслада и тя се предаваше и на нас, на слушателите му – увличаше, разсмиваше, замисляше.

Той умееше да пише за читателите.

Последният път, когато се чухме, Алек звучеше бодро. Вече знаех, че се бори, но беше оптимистичен.
И се разбрахме „да се видим в махалата“. Което ме успокои.
И понеже живеем съвсем близо, така и не го направихме. Загубата е моя.
Алек Попов остави много разкази, романи, есета, пиеси, сценарии. Прекрасен писател, интелектуалец и пътешественик в езика – той остава завинаги в златната антология на българската литература.
Сбогом, Алек!

Днес избирам да чета твоя „Спътник на радикалния мислител“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *