Георги Господинов: Неведнъж са ме канили да вляза в политиката, но най-важно за мен е да остана независим

Много лекомислено обявяваме кризата за политическа, а тя е криза на смисъла, екзистенциална криза. Тя е по-тежка. Кант казва – Просвещението е да се измъкнеш от непълнолетието, което сам си си причинил. Това ми се върти в главата, като гледам какво се случва последните месеци.

Този коментар направи пред bTV един от най-успелите български писатели Георги Господинов. Думите му са по повод бурната обществено-политическа обстановка у нас и чукащите на вратата нови парламентарни избори.

Според Господинов обществото ни е изправено пред „дефицит на бъдеще“, а причината за това е неизживяното минало.

„Когато не си преживял едно десетилетие, то е обречено да се завръща. Не може да захлопнеш вратата пред минало, което не си изговорил. Затова се връщат 90-те. Там са заровени много надежди“, коментира още Господинов.

„През 2013 г. написах книгата “Невидимите кризи”. Тогава имаше видима икономическа криза, после дойдоха други. Зад всичко това винаги стои криза на смисъла. Ще минат и тези избори. Въпросът е като се събудим на другия ден какво правим. Сами по себе си нито революциите, нито изборите решават нещо. Следващият ден е важен“, допълни още Господинов.

Той коментира и образованието като важна част от биографията на политиците. Господинов бе категоричен – това не е всичко.

„От една страна излизат нови лица, необезпечени с минало, с опит. Хора, които нямат какво да губят. Това е проблем. От друга страна имаме хора, които са претърпели своите провали, но ние сме ги забравили. Нямаме памет за провали. И това отново е проблем. Един политик трябва да смени тона на разговора, ако той е такъв, какъвто е в момента – принизяващ, деструктивен. Това, че знаеш 2-3 езика е бонус, но не може да е основно“, посочи още писателят.

Относно фиксацията върху дипломи на лицата в политиката, Господинов заяви, че това не е основното, което един политик трябва да прави: „Езиците са бонус, един политик трябва да излиза извън локалното, да има визия за бъдещето, да смени тона на разговора, защото в момента той е принизяващ“.

Георги Господинов заяви, че през годините неведнъж е получавал покани да се включи в политическия живот на страната, но е отказвал, защото за него е важно да остане независим.

Новата книга на писателя – „В пукнатините на канона“ – от утре ще бъде по книжарниците.

Ето какво пишат за новото издание от „Жанет 45“:

Как един български аероплан влита в историята на футуризма… Как се срещат литература и ботаника в Яворовите „Теменуги“? Какъв е случаят с единственото футуристко списание у нас „Кресчендо“ и кога провинцията ражда авангард?

Защо социализмът е труден за разказване? И още – за следобеда на една идеология, за някогашните лексикони и виновното дете на късния соц. За невидимата литературна антология, скрита в последните български банкноти. И за една възможна история на тъгата в българската литература.

Книга за онова, което остава вън от кадъра, и за светлината, идваща от пукнатините на монументалното.

Георги Господинов изследва внимателно и с чувствително око провинциите и перифериите на литературната история.

Можете да поръчате новата книга на Георги Господинов ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *