„Хиперсъзнание“: Как да пробудим спящите си мозъци 

Защо се храним нездравословно, защо мнозина спекулират с цигарите, алкохола, с гневните изблици, с мързела, с натрапчивите мисли за провал, болести, страхове? Защо толкова често допускаме този вирусен „софтуер“ да обърква живота ни? И как да го заменим с нов, който да ни върне на пистата към успеха не само в личния живот, а и в професията? Отговорите на тези въпроси са част от новата книга на популярния психолог Моника Балаян и журналиста Петя Минкова „Хиперсъзнание“, издадена от КК „Труд“.    

Тя съдържа иновативни техники и конкретни практики, тествани с апаратура за измерване на мозъчните вълни.  Любопитното е, че в началото на изследванията при 80% от хората мозъците им сякаш „спят“. Независимо дали става дума за млади или за възрастни, независимо дали е сутрин, обед или вечер, апаратурата констатира, че най-активните вълни почти при всички участници са тета, характерни за полусънното състояние.

Затова книгата съдържа много техники за активизиране на мозъчните вълни, но и конкретни практики как да стартираме  гама-вълните, при които сме най-ефективни и работоспособни. Те са изключително важни, защото когато преобладават, човек от 10 възможни решения, избира най-доброто, а при останалите – в най-добрия случай ще се колебаем между 4 и няма гаранции, че ще се спре на най-ефективното.

От книгата ще научим, че подсъзнанието определя 98% решенията ни и едва 2% от тях са плод на дълбоко осъзнаване. Затова тя съдържа иновативни техники, базирани на научни изследвания за препрограмиране на подсъзнанието как то да работи в наша полза, а не срещу нас. В книгата са разгледани кодовете към подсъзнанието, как да общуваме на неговия език, защото то не разбира от думи, как да „улавяме“ точните отговори и да стартираме мозъчните вълни на хиперсъзнанието. Описани са и кратки работещи техники как могат да бъдат „изтрити“ и най-упоритите дългогодишни навици, които ни дърпат назад и пречат на развитието ни във всички сфери.

В хода на проучването е установено, че те действат при всичките десетки участници, които от 2021 г. насам експериментират с иновативния метод. Представени са проблемите, с които те са стартирали и в историите им всеки от нас може да се разпознае. По-важното е, че там всеки един е дал алгоритъма, по който се е справил, и вече води живота, който иска, а не този, който му се е налагало да води.

Тази уникална система се базира на древни знания, които Моника откри в Матенадаран – едно от най-големите хранилища за ръкописи от зората на цивилизацията, и на съвместни изследвания с професори от Института по физиология „Орбели“. За новаторските си проучвания и резултати през 2023 г. Моника Балаян е обявена за Психолог на годината, а за големия ѝ принос в психологията ѝ е присъдено званието почетен професор на WAPA (World Association of Performing Arts).

Петя Минкова от 1995 г. е журналист, до 2022 г. е зам.-главен редактор на вестник „168 часа“, от 2023 г. е част от проекта „24 часа – 168 истории“, а от 2018 г. е зам.-главен редактор на списание „Космос“, където работи с едни от най-изявените учени в света.

Можете да откриете книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *