„Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо“ с премиера във филм и книга

Известните български писатели, художници и аниматори, носители на редица литературни награди, Сотир Гелев и Пенко Гелев представят новия си творчески проект. „Балада за самозвания рицар Желязко и огнедишащия дракон Димчо“, публикувана от „Ентусиаст“, е хумористична история, която излиза заедно с едноименния анимационен филм, който всеки читател може да гледа онлайн.

Официалната премиера на книгата и филма ще се състои на 11 май 2024 г. от 11:00 ч. в кино „Влайкова“.

Сотир Гелев и Пенко Гелев са едни от най-нетрадиционните и оригинални български творци. Освен писатели, автори на комикси и художници, те са създатели и продуценти на анимационни, игрални и документални филми. Сотир и Пенко печелят множество престижни литературни отличия, сред които Националната награда „Константин Константинов“, „Христо Г. Данов“, „Златен лъв“, „Перото“ и др.

Настоящият проект не е първи по рода си, в който двамата братя пренасят историята във филм и книга. През 2021 г. „Ентусиаст“ публикува „Виола“ едновременно с премиерата на филма със същото заглавие. Под знака на същото издателство са излезли техните книги „Как Лора се научи да брои до десет“, „Приспивни песни за феи и чудовища“, „Защо госпожица Дора се научи да пече курабийки“, „Коледният случай на детектива Филип“ и поредицата за Илийчо и Август.

Баладата, съчинена и изпята от барда Пейо, разказва за младия ковач Желязко, който след срещата си с прочут рицар, решава и той да прослави името си с героични подвизи, като спасява млади девици от опасни дракони. Собственоръчно изковал бронята и меча си, той потегля със своя железен кон за решителен двубой с огнедишащия змей Димчо.

За всеобща изненада битката със звяра не преминава точно така, както ковачът е очаквал.

Малки и големи ще имат възможност да се насладят на тази вълнуваща история както във формата на богато илюстрирано издание, така и на екран. Филмът е по сценарий на Сотир Гелев и е под режисурата на Пенко Гелев, който е и художник на филма, озвучен е с гласа на актьора (и режисьор) Иван Панев, а Благой Димитров е написал музиката, както и песента към филма „Не искам вече да съм беден“.

Откъс от книгата прочетете ТУК.

Можете да откриете книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *