„Арката на лястовицата“ – роман предупреждение за опасните ваксини и мръсните тайни на фармацевтичната индустрия

Международен бестселър № 1, едновременно напрегнат трилър, психологически роман и семейна сага със силно въздействие

Добрата литература поставя въпроси. Едни могат да засягат общочовешки неща, други – актуални съвременни проблеми. Още помним пандемията и не/приемането на ваксините. Сега можем да прочетем романа „Арката на лястовицата“ на датската писателка Сисел-Йо Гейсен (изд. „Персей“), който „Уолстрийт Джърнъл“ нарежда сред „10-те най-добри мистерии на годината“.

„Гейсен съчетава широкия мащаб на Ю Несбьо със способността да се фокусира толкова внимателно и безмилостно, колкото Карин Фосум“ – пише KIRKUS REVIEWS, САЩ. „Два добре развити и отлично вплетени криминални сюжета и плеяда от реалистични герои правят от този роман трилър от най-висока класа за читателите на Ю Несбьо и Джон льо Каре“ – заявяват от BOOKLIST, САЩ. „Арката на лястовицата е една от тези книги, които искате да погълнете наведнъж, възможно най-бързо“ – признава Helsingør Dagblad, Дания. „Свеж и оригинален криминален роман, действието на който се развива в научна среда, от автор, който наистина познава тази среда като дланта си“ – четем в ревюто на Litteratursiden, Дания. „Въвлича читателя в жестокия конкурентен свят на медицинските изследвания с високи залози“ – представя го Publishers Weekly, САЩ.

Романът звучи изключително актуално и провокира критично отношение към някои от ваксините, препоръчвани от СЗО в световен мащаб. Особено като се има предвид, че авторката, Сисел-Йо Гейсен, е биолог по образование и има научен поглед върху проблема. Освен това е и превъзходен писател, който създава роман със силно въздействие – едновременно напрегнат трилър, психологически роман и семейна сага. Вероятно тъкмо това му помага да стигне до най-широк кръг читатели и да се харесва не само от тези, които четат трилъри и криминални романи.

В центъра на книгата е конспирация, мотивирана от огромни печалби, чиито корени се простират от висшите етажи на могъщата фармацевтична индустрия до Световната здравна организация.

Противоречивият професор по имунология Кристиан Сторм е намерен обесен в кабинета си и всички улики сочат за самоубийство. Асистентката му Марие Сков обаче отказва да повярва в тази теория. Покойният учен е разкрил шокираща истина, свързана с ваксинационните програми в развиващия се свят, по време на няколкогодишно изследване в Гвинея-Бисау. Марие доказва хипотезата на професора в магистърската си теза, но някой анонимно докладва нея и Сторм в научна непочтеност. Тя е сигурна, че между това и смъртта на научния ѝ ръководител има връзка, която да го накара да замлъкне завинаги и да не успее да сподели откритията си за опасните странични ефекти на ваксините.

С помощта на необичаен източник – ученик на Сторм, станал негов съперник и член на Нобеловия комитет, полицейският инспектор Сьорен Мархог се заема с разплитането на случая, решен да докаже какво наистина се е случило с професора и да залови виновните.

Романът преплита криминалната нишка с житейските драми на героите. Майката на Марие се самоубива по същото време като Сторм. Сякаш за проблемното семейство Сков няма почивка от неприятностите. Разкриват се лъжи и тайни, пазени с години, а напрежението идва в повече за някои от членовете на семейството. Отношенията и на полицая с приятелката му Ана също не вървят гладко. Тя е затрупана с работа в университета, където прекарва по цели дни и вечери с академичния си партньор. Сьорен се опитва да се бори със собствените си демони на ревност, раздразнение и умора, докато преследва заговорници, решени да защитят тайните си на всяка цена.

„Арката на лястовицата“ е роман, който поставя под въпрос цялата основа на програмите за ваксинация на СЗО. Убитият учен е открил, че ваксини, препоръчвани от СЗО в световен мащаб, не само предпазват от тези болести, но имат и редица негативни странични ефекти. Повечето от ваксините стимулират имунната система на ваксинираните, така че те развиват като цяло повишена резистентност към други заболявания. Но има и ваксини, които, изглежда, отслабват имунната система. Първото е добро, второто е пагубно. Сред децата в Гвинея-Бисау ваксината срещу туберкулоза и морбили ги предпазва и от други болести, като усилва имунитета им и намалява смъртността от малария и респираторни инфекции наполовина. Обаче при ваксинираните срещу дифтерия, тетанус и коклюш смъртността от всякакви други болести била два пъти по-висока от тази при неваксинираните. Ваксините са невероятно откритие и спасяват милиони животи всеки ден, но това не променя факта, че има проблеми с някои от тях.

Сисел-Йо Гейсен
„Арката на лястовицата“

Сисел-Йо Гейсен (1973) е родена в Орхус, Дания. Докато израства, семейството й постоянно се мести в различни части на Дания и така у нея се заражда чувството за липса на корени, което оказва влияние върху книгите ѝ, тъй като те са написани по целия свят. Дебютира на 21 години с романа „Когато целуваш през август“. Успоредно с писането, Сисел-Йо Гейсен започва да учи биология и завършва през 2004 г. Прави своя световен пробив през 2008 г. с криминалния роман „Перото на динозавъра“, който печели наградата за роман на годината и е обявен за датския криминален роман на десетилетието (DR).

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *