Бетовен, Моцарт и Брамс ще прозвучат в зала „България“ на 1 юли

Творби на Бетовен, Моцерт и Брамс ще звучат на концерта на Нов симфоничен оркестър от 19,30 ч. на 1 юли в зала „България“.

На диригентския пулт ще бъде Петко Димитров, а солист е Инес Симеонова.

Концертът включва Увертюра „Егмонт“ на Лудвиг ван Бетовен, Концерт за пиано и оркестър №21, до мажор, К. 467 на Волфганг Амадеус Моцарт и Симфония №4, ми минор, оп. 98 на Йоханес Брамс.

”…Крехката, нощна атмосфера на втората част се носи от нежната настойчивост на непрекъснато движещ се акомпанимент от три фигури…”, казва Орин Хауърд, музиковедът на Филаделфийска филхармония, за Концерта за пиано и оркестър в до мажор на Моцарт /К.476/.

Във възстановеното от Шуман през 1853 г. списание „Нови пътища“ той възкликва „това са скрити симфонии!“ за камерната музика на съвсем младия Йоханес Брамс. През 1997 г. в размишленията си за търпението, когато се изправиш пред нотния текст, Юлия Христова /основател и президент на Нов симфоничен оркестър/, в книгата си „Да построиш оркестър!“, задава въпроса „Защо Брамс написва първата си Симфония чак на 40-годишна възраст?“.

Бетовен среща певицата Бетина Бертано през 1810 година по време на усилната си работа върху произведение по драмата на Гьоте посветено на героя граф Ламарол Егмонт. В едно от писмата си до Гьоте, възхитена от таланта на Бетовен, тя го цитира: „Музиката наистина е посредник между съзнанието, живота и сетивата“.

Петко Димитров е завършил консерваторията Пийбоди към университета Джон Хопкинс и Мичиганския университет. Бивш музикален директор на редица младежки оркестри в САЩ е, а понастоящем е директор на ансамблите в Англо-Американско училище в София.

Инес Симеонова е родена в Добрич. Носител е на награди от Международния клавирен конкурс „Шуман-Брамс“, Пловдив; Международния клавирен конкурс в Крайова (Румъния); Международния фестивал и конкурс за пианисти в Ланкастър, САЩ; Международен конкурс “Албер Русел“. Участвала във фестивалите „180 градуса“; „ICon Arts“ Трансилвания (Румъния); Лятна академия на изкуствата, Созопол; „Музиката на Европа“; „Софийски музикални седмици“; “Мартенски музикални дни“; „ppIANISSIMO“ и др.

Още за събитието, на което Страница.бг е медиен партньор, можете да откриете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *