Най-новата футболна енциклопедия – с премиера под дъжда

Кой, освен футболният фен, би чакал повече от час под проливния дъжд и гръмотевичната буря за автограф! Десетки приятели и почитатели на гуруто в спортната журналистика Румен Пайташев очакваха в четвъртък вечерта дъждът да спре, за да могат да обсъдят най-новото за цар Футбол и предстоящото европейско първенство. И понеже дъждът се изливаше, дискусията се проведе под черните облаци пред Литературния кът на Панаира на книгата пред НДК.

Най-интересният факт за новото издание на „Световна футбола енциклопедия“ е, че съдържа две книги – енциклопедичната част и пълна история на европейските първенства. Журналистът обясни какви са предизвикателствата, пишейки енциклопедията и как точно събира ценните данни. Мнозина изтъкнаха факта, че няма подобни издания дори в световен мащаб, а Румен Пайташев поясни, че е имало 12-годишна пауза, в която книгата е била в застой, преди отново да предизвика небивал интерес и няколко последователни издания.

Въпросите към Румен Пайташев бяха много интересни. Какво е бъдещето на футбола? Как ще се променят правилата на играта с навлизане на системата VAR (видео реферирането)?  От кога авторът е футболен фен? Трудно ли се „събира“ статистика? С усмивка Пайташев разкри, че всъщност е от малцината 3-кратни победители в предаването „Минута е много“, което е помогнало за неговата известност. Една от най-пиперливите теми бе, естествено, кой ще стане европейски шампион? Авторът на „Световната футболна енциклопедия“ заложи на любимия си отбор Германия. А дали ще е прав, ще видим след броени седмици.

Снимки: Издателство „Труд“

Румен Пайташев е посетил 117 страни на петте континента, стъпил е на най-големите стадиони в света начело с легендарния “Маракана” в Рио де Жанейро. От 1995 г. дава мнението си в анкетата на „Франс футбол” за “Златната топка”, а сам представя страната ни в анкетата на уругвайския всекидневник “Ел Паис”. Петнайсет години е постоянен футболен сътрудник на агенция “Ройтерс”, както и сътрудник на списание „Уърлд Сокър” за България. През 2009 г. е консултант на документалните филми по БНТ 1 „Фиеста в синьо” (за 95-годишнината от основаването на „Левски”) и „Пеневата чета 15 години по-късно” (за 15-годишнината от четвъртото място в САЩ-94).

От 13 декември 2019 г. е уредник в музея на ФК „Левски“ (той е един от най-големите фенове на отбора в България). През 2004 г. е удостоен с награда за спортна журналистика “Братя Ексерови” в областта на печата за цялостното си журналистическо творчество, а през 2023 г. е награден от Българската асоциация на спортните журналисти с приз за спортна журналистика „Люпи и Мичмана“ за цялостен принос към българската спортна журналистика. По време на „Мондиал 2022“ в Катар е награден от бразилската супер звезда Роналдо с копие от златната купа на ФИФА като един от журналистите, отразили осем и повече световни първенства по футбол.

„Световна футбола енциклопедия“ ви очаква на Панаира на книгата, шатра 4, Издателство „Труд“ – с 20% отстъпка от коричната цена и подарък – цветна програма на предстоящото първенство.

Можете да откриете енциклопедията и в сайта на издателство ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *