Завръщаме се в Нарния с ново издание на книгите на Клайв С. Луис

Втората книга от поредицата на Клайв С. Луис „Хрониките на Нарния“ е в книжарниците с логото на Книгоиздателска къща „Труд“. “Лъвът, вещицата и дрешникът” е най-популярната книга за Нарния.

В нея Питър, Сюзан, Едмънд и Луси, четирите деца от семейство Певънзи, са изпратени в старо имение извън Лондон, на гости на стар и ексцентричен професор. Играейки на криеница, четиримата минават през странен дрешник в загадъчен вълшебен свят, скован от лед – Нарния. Той обаче е поробен от Бялата Вещица – това е ужасяващата кралица Джейдис. Срещу всички шансове, децата трябва да върнат приказния лъв Аслан, който е единственият шанс на Нарния за свобода. 

„Лъвът, вещицата и дрешникът“ е един от най-популярните и класически фентъзи романи. Публикуван е за пръв път през 1950 г. Подобно на останалите хроники, книгата е илюстрирана от Паулин Байнс и нейните илюстрации са се превърнали в запазен знак и за много по-късни издания. Първият издател на К. С. Луис, Джефри Блес, му позволява да избере илюстратор за романа и поредицата за Нарния. Луис избира Полин Байнс, вероятно въз основа на препоръката на Дж. Р. Р. Толкин, с когото са близки приятели. През декември 1949 г., виждайки първите рисунки за романа, писателят изпраща на Байнс бележка, в която я поздравява, особено за нивото на детайлите. Най-популярното американско издание с меки корици, публикувано от Collier между 1970 и 1994 г., има само 17 илюстрации. Всички илюстрации са възстановени за международното издание на Harper Collins от 1994 г. Сега, благодарение на новото библиотечно оформление на издателство „Труд“, те за пръв път се срещат и с българската аудитория.

Една от най-значимите теми в „Лъвът, вещицата и дрешникът“ е тази за християнството. Различни аспекти на героите и събитията в романа отразяват библейски идеи от християнството. Лъвът Аслан е един от най-ярките примери, тъй като смъртта му много прилича на тази на Исус Христос. Докато К.С. Луис отрича умишлено да вплел в историята строго християнски богословски мотиви, той признава приживе, че би се радвал да помогне на малките деца да приемат християнството в живота си, когато пораснат.


Хрониките на Нарния. Лъвът, вещицата и дрешникът

Клайв С. Луис пише и посвещава книгата на своята кръщелница Луси Барфийлд. Тя е дъщеря на Оуен Барфийлд, приятел, учител, съветник и попечител на Луис. През 2003 г. „Лъвът, вещицата и дрешникът“ е класиран на девето място в анкетата на BBC The Big Read. Списание Time включва романа в своя списък на „100-те най-добри книги за младежи на всички времена“, както и в списъка си на „100-те най-добри англоезични романа“. През 2005 г. историята е адаптирана за филм, копродуциран от Walt Disney Pictures и Walden Media. Последван е от още два филма: „Хрониките на Нарния: Принц Каспиан“ и „Хрониките на Нарния: Плаването на „Разсъмване“.

Откъс от новото издание разгледайте ТУК.

Можете да откриете книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *