Операция „Крилце или кълка“: Излезе дългоочакваното продължение на „Шантавѝя до шия“

Шантавѝя до шия 2: Операция „Крилце или кълка“ е дългоочакваното продължение на любимия български роман за деца от Радостина Николова, което излезе с логото на издателство „Мармот“.

След успеха на „Шантавѝя до шия“, която ни запознава с близнаците Лина и Нико и техните шантави приключения на село, Радостина Николова ни потапя в нови вълнуващи сюжети. „Шантавѝя до шия 2: Операция „Крилце или кълка“ ни отвежда в криминална плетеница, а в центъра на интригата ще се съберат хиляди пилета, шепа деца и няколко възрастни. Но преди това…

В село Геврек се появяват нови, съмнителни обитатели, които привличат вниманието на Лина. Тя е решена да разкрие какво се крие в мистериозния бус със затъмнени стъкла, въпреки че това вбесява Нико, който никак не иска да се забърква в неприятности. Когато обаче живееш с Лина, а Стефания – Шантавѝя ти е съседка, приключенията ти дишат във врата.

Радостина Николова споделя, че като малка е била страхливо дете и се е възхищавала на всички момчета и момичета в детските книги, които смело са се впускали в най-различни щуротии. Именно тези герои, чиито приключения е изживявала през книгите в детството си, я вдъхновяват днес да създава своите персонажи с техните добри и опаки страни. В тяхно лице се надява нейните читатели да открият приятели, които да ги тласнат да се наслаждаваш още повече на безгрижието на детството.

Авторката на романите от поредицата „Шантавѝя до шия“ е един от най-любимите съвременни детски писатели у нас. Нейните книги „Приключенията на мотовете“ са носители на наградата „Бисерче вълшебно“ и на приза „Най-четена детска поредица на Столична библиотека за 2019 г.“. През 2020 г. Радостина получава отличието „Детски писател на годината“ от Столична библиотека.

Снимка: Емона Цончева

Приключенията от романите в поредицата „Шантавия до Шия“ връщат и Боян Йорданов-Босилек в детството му. Карат го да си припомни как като дете е обичал да тършува из високи рафтове, мазета и тавани и да намира кашоните с отделени книги. Онези с красиви корици и илюстрации носел на баща си, за да му разкрие за какво разказват.

Години по-късно Боян споделя, че се старае в работата си да вдъхне емоциите от приключение, откривателство, магия и беля, събрани в едно. Професионалната специализация на Боян Йорданов-Босилек е в областите на дизайна на персонажи, концептуалния дизайн, типографията и традиционната илюстрация. Магистър е по графичен дизайн и визуална комуникация във Факултет по изобразителни изкуства на Великотърновски университет „Св. св. Кирил и Методий“ през 2014 г., а през 2013 г. специализира илюстрация и типография в Краковската художествена академия, Полша.

Първите екземпляри от „Шантавѝя до шия 2: Операция „Крилце или кълка“ излязоха в края на май месец, когато в рамките на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи се състоя и предпремиерата на книгата.

Откъде дойде идеята за втората част? Защо операция „Крилце или кълка“? Как се правят такива хубави илюстрации?

Така звучаха част от десетките въпроси, които децата зададоха на предприемиерата на „Шантавѝя до шия 2: Операция „Крилце или кълка“, която се се състоя в рамките на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи.

Снимка: Емона Цончева

От юни изданието вече е и по книжарниците в страната.

Заедно с втория роман от поредицата излиза и поредното издание на „Шантавѝя до шия“. При това с нов, по-удобен формат и илюстрации на Боян Йорданов-Босилек. Припомняме, че първата книга разкрива на читателите свят, в който нищо не е както изглежда. Докато се опитват да се адаптират към новия си живот на село, близнаците Лина и Нико се сблъскват със загадъчната Шантавия, чиито предполагаеми способности да превръща хората в зайци и други животни създава вихър от забавни и причудливи приключения.

„Шантавѝя до шия“ излиза за първи път през 2019 г. с илюстрации на Христина Ефтимова. Именно това издание е отличено в престижния каталог White Ravens на Международната детско-юношеска библиотека в Мюнхен.

„Шантавѝя до шия“ не е просто книга, която ще ви хареса. Това е книга, която ще ви стане любима, категорична е писателката Юлия Спиридонова.

„Книгата е пълна с приключения, каквито само децата умеят да забъркват. Шантава история за малки и големи любители на забавните четива!“, споделя Вал Стоева, главен редактор на сайта detskiknigi.com.

Откъс от книгата четете ТУК.

„Шантавия до шия“ можете да откриете ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *