Четем “Приказки и легенди за българските имена”

За любителите на българските традиции, обичаи и фолклор е новата книга на Лилия Старева, която излиза с логото на книгоиздателска къща „Труд“. Добре позната с поредицата си, свързана с българските светци и празници, сега тя представя “Приказки и легенди за българските имена”

В имената ни са скрити вълшебство и сила, ценности и морал, история и култура. Дори не подозираме колко дълга приказна история има в тях. Затова една от целите на книгата е да запознае с изворите и легендите за най-популярните български имена. “Ако е вярно, че името, това е човекът, цялата тази чудна българска приказка пазим чрез имената си и в същото време сме подвластни на нея, защитаваме я. Тя също ни защитава”, казва авторката.

Как пазят и закрилят имената Мария, Христо, Иван, Георги, Димитър, Илия, на християнските светци чудотворци? Каква царственост, сила и мъжество носят имената на Кубрат, Аспарух, Тервел, Омуртаг, Крум, Борис, Асен, Калоян, Самуил, ханове и царе, положили основите и защитили честта българска? Каква магическата сила и издръжливост има в имената Стоян и Стоянка? Как предпазват „страшните“ имена – Вълчо, Черньо, които отблъскват, залъгват, плашат и гонят надалече злото? 

Можете да поръчате книга с меки корици ТУК, а съвсем скоро ще излезе от печатницата и изданието с твърди корици.

По-долу четете три от приказките:

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Може да бъде изображение с текстово съобщение

 

 

Може да бъде изображение с текстово съобщение

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *