КнигиОткъси

Иван Михалев и Елина Цанкова ни повеждат на „101 отбивки: Вино и храна“

Тръгваме на винено-кулинарно приключение из България с новата книга в проекта „Отбивки“

 

След като вдъхновиха множество двойки да пътешестват със „101 отбивки за влюбени“, предизвикаха авантюристите със „101 отбивки: Адреналин“ и помогнаха на хиляди да рестартират сетивата си със „101 отбивки: Презареждане“, Иван Михалев и Елина Цанкова се завръщат с ново феноменално допълнение към любимата на всички пътешественици поредица.

Забележителната „101 отбивки: Вино и храна“ е подарък за романтичните души, които копнеят да открият местата-съкровища на България – и да посрещнат залеза там с чаша вино в ръка в компанията на любим човек. Класният „пътеводител за винолюбители и кулинарни ентусиасти“ е задължителен за всички читатели с изтънчено небце и с дух на пътешественици.

В търсене на най-добрите изби, лозя и винарни и на най-вкусните рецепти за домашни гозби Иван Михалев и Елина Цанкова повеждат читателя на приключение от долините на Струма и Места през Родопите и Тракия до Черноморието, Мизия и обратно към Северозапада.

Иван Михалев и Елина Цанкова

Защо долината на река Струма е известна като „българската Тоскана“? Какво е „българско прошуто“? Къде е най-голямата винена бъчва в България – с вместимост от 21 347 литра? Коя е най-старата винарска рецепта, оцеляла до наши дни? Кои винени сортове задължително трябва да опитате?

„101 отбивки: Вино и храна“ обединява 101 препоръки за дестинации в 12 маршрута и представя списъци с незабравими забележителности и културни събития. Изданието е допълнено с карти и великолепни цветни фотографии и включва бонус – 50 местни специалитета, които трябва да опитате.

В духа на романа „Добра година“ и филма „Отбивки“, вдъхновил името на дългогодишния проект на Иван Михалев и Елина Цанкова, „101 отбивки: Вино и храна“ е красива одисея из прелестните кътчета на страната ни и верен помощник на любителите на винения и на кулинарния туризъм.

Като свежа глътка вино с нотки на dolce far niente и романтичен послевкус, ценният пътеводител ни напомня, че България все още крие много изненади за пътешествениците. И че и у дома можем да се насладим на незабравимо винено-кулинарно преживяване на световно ниво – стига само да знаем къде да го потърсим.

Из „101 отбивки: Вино и храна“ от Иван Михалев и Елина Цанкова

Пътеводител за винолюбители и кулинарни ентусиасти

Тази история можеше да носи заглавие „Една забравена аларма на теле­фона и гледките, които вдъхновиха този пътеводител“.

Беше началото на ноември. Бяхме на отбивки по Долината на Струма. Точно в 7 ч. алармата ни събуди и, вместо съботно наспиване, денят ни предложи разходка по изгрев-слънце сред лозя и някои от най-незабравими­те гледки, които сме виждали.

Гледки, които могат да те вдъхновят да стегнеш багажа и да тръгнеш напът. И да не забравяме виното! Да, виното! Божествено, с омайни аро­мати и силен послевкус.

„Отбивки“ е името на нашия проект, вдъхновено от едноименния филм, който гледахме в началото на нашата връзка, когато още нямахме нито дете, нито кола. Бяхме млади и влюбени. Мечтаехме да обикаляме заедно света и да посрещаме залезите на вълнуващи места с чаша вино в ръка.

Ето ни днес, близо 15 години по-късно, все още жадни за приключения. И все още почитатели на виното. През годините обиколихме България де­сетина пъти – по веднъж за всяка от книгите ни. Но сякаш остана една ненаписана книга. Тази, която държите в ръцете си.

Хубавите книги са като хубавото вино – стават бавно. Трябва им вре­ме да отлежат, за да се получи магията. След хиляди пропътувани киломе­три, стотици открити места и много изпити бутилки вино, достигнахме до фазата, в която си казахме – готови сме за тази книга.

И така, време е нашето винено-кулинарно приключение да започне! Пос­ледвайте ни!

***

Долината на Струма

Мелове, лозя и вино:

Добре дошли в българската Тоскана

„Животът е твърде кратък, за да пием лошо вино“ – така започва се­риалът „Вина“, сниман във винарните по Долината на Струма – най-романтичното място за винен туризъм в България.

Неслучайно наричат този район българската Тоскана. По пътя за Мелник често се редуват гледки-картички с подредени лозови маси­ви, които изпъкват на фона на Мелнишките пирамиди и върховете на Пирин, а табелите на местните винарни подканват туристите да се отбият и да опитат виното им.

Освен с живописни лозя, районът напомня за именитата италиан­ска провинция с още нещо – строените в две редици край пътищата кипариси, сякаш готови за посрещане на римски легиони.

Рецепти за щастие

Още щом излезете от Кресненското дефиле, ще видите как Струма се разтваря в широка долина, обградена от седем планини – Пирин, Бе­ласица, Малешевска, Огражден, Кожух, Сенгелска и Алиботуш (Славянка).

Минути по-късно, когато отбиете в посока Мелник, пейзажът отново рязко се променя. Редуват се живописни лозя, китни села и дворове, отру­пани със смокини – още един признак, че сте близо до Беломорието.

Ако дойдете тук през септември, когато гроздоберът е в разгара си, ще усетите силния аромат на зрели смокини, който се примесва със сла­достта на гроздето. Месец по-късно – през септември – местните започ­ват да приготвят вълшебно сладко от печени смокини – може би най-раз­познаваемият кулинарен продукт на българския Югозапад.

Ако е вярно, че „виното е поезия в бутилка“, то бурканчетата със слад­ко от мелнишки смокини са консервирана слънчева топлина, която може да сгрее уморените градски души през дългите зимни месеци. Ако в някой февруарски ден внезапно ви връхлети носталгията по лятото, отваряте си бурканче сладко от мелнишки смокини и равнището на щастие в дома ви рязко ще се повиши.

Но да се върнем на виното. Тук има всичко – от малки семейни винарни до петзвездни имения с басейни, СПА зони и елитни ресторанти, предлага­щи „тероарна кухня“. Един уикенд ще ви е малко да опознаете района. Най-добре е да отделите поне седмица или две, защото винарните в района са много (над 20), а обиколката из тях и дегустацията на вино изискват пълно загърбване на графици и ангажименти.

Можете да откриете книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *