„Разкривай“ от Джоел Шарбоно: Бредбъри и Оруел се срещат със Стивън Кинг и Голдинг

От какво сте готови да се откажете, за да се чувствате сигурни? Съгласни ли сте да пожертвате свободата си? Ще приемете ли да забранят някои думи? Какво толкова – само няколко думи, но пък за сметка на това ще имате уреден и точен като швейцарски часовник свят, чист до блясък и смущаващо сигурен?

Такива въпроси поставя „Разкривай“ – новата книга на американската писателка Джоел Шарбоно, която излиза с логото на издателство „Милениум“. Това е дългоочакваното продължение на романа „Проверявай“, в който авторката предлага на читателя да се потопи в един уж футуристичен и утопичен, а в същото време смразяващо познат свят – този, в който привидната сигурност и държавната грижа за гражданите са повод за всевъзможни малки, ежедневни репресии над свободата и инакомислието.  

Героинята Мери Бекли изживява сериозна идейна еволюция – след смъртта на майка си тя осъзнава, че трябва да подлага на съмнение всичко, което вижда и чува, че трябва да проверява думите, да задава правилните въпроси и да търси единствено верните отговори. Постепенно открива, че привидно здравословният й и уреден свят е изграден върху пропаганда, насилие и неподозирана експлоатация. Тя и нелегалните ѝ помагачи, наричащи себе си Закрилниците, подготвят идеален план, с който да сринат завинаги балона на заблудата, но начинанието е крайно рисковано и непредвидени препятствия поставят на изпитание цялата им решимост.

Критиците аплодират „Разкривай“ заради тъй актуалния фокус върху опасностите, свързани с безконтролното навлизане на технологиите в живота ни, и върху все по-осезаемата липса на критично мислене у хората.

„Вземете „451° по Фаренхайт“ и „1984“ на Оруел, прибавете щипка Стивън Кинг, малко романтика и избрани страници от „Повелителя на мухите“ и консумирайте, докато е още топло.“

Ню Йорк Таймс Буукс ъф Ривю

„Шарбоно умело потапя читателя в едно ужасяващо, но съвсем реално като перспектива бъдеще и ни напомня, че всичко е в нашите ръце“

Сара Гроховски, литературен критик

„Красива до последния детайл и безкрайно интригуваща история, която провокира към сериозен размисъл“

Елън Хопкинс, бестселъров автор на „Ню Йорк Таймс“

Можете да поръчате „Разкривай“ ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *