Георги Господинов за книгата на Йоанна Елми: Един от най-силните дебюти, които съм чел, остро и смело писане

„Най-хубавото да си редактор е, че се вълнуваш заедно с автора. Работихме почти три години и след няколко дни ще можете да го прочетете. За мен е един от най-силните дебюти, които съм чел, остро и смело писане. Йоанна Елми! На добър час“. Това е коментарът на писателя Георги Господинов по повод първия роман на Йоанна Елми „Направени от вина“.

Книгата излиза на 6 октомври с логото на издателство „Жанет 45“.

„Трудно е да я описвам, да казвам за какво е – ако съм се справила, всеки ще намери по нещо за себе си в нея. Надявам се да ѝ дадете шанс. И да ви хареса, и да не ви хареса – ще се радвам да си говорим“, пише в Туитър авторката.

„Роман, който влиза с взлом в детската стая на Прехода, взривява премълчаното, хваща за гърлото и започва един разговор, болезнен, но и разбиращ. Разговор, който отдавна трябваше да бъде проведен, в който има напускане и завръщане, американска мечта по неволя и вина по български. Смело, талантливо и остро писане с ум, талант и сърце. Един от най-силните дебюти, с които съм се срещал в последните години. Незаобиколим“, категоричен е Георги Господинов.

Йоанна Елми (1995) пише публицистика и проза. Част е от екипа на независимата медия „Тоест“, работи и с Асоциацията на европейските журналисти – България, нейни текстове са публикувани и в други медии. Завършва англицистика и международни отношения в Париж, продължава с магистратура в сферата на социалните науки в Амстердамския университет. През 2018/2019 печели националната стипендия „С усилия към звездите“, към фондация „Културни перспективи“, в рамките на която поставя пиесата „Нарцис и Ехо“. Родена в София, днес живее между България и САЩ.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *