Юлиан Вергов ще играе Иван Вазов

Юлиан Вергов влиза в ролята на народния поет Иван Вазов, а Владимир Пенев играе проф. Иван Шишманов в премиерата на пиесата на Александър Секулов „Народът на Вазов“, която ще се състои на Голяма сцена в Народния театър „Иван Вазов“ на 7 и 8 октомври.

Режисьор е Диана Добрева, сценографията и костюмите са на Мира Каланова („Аскеер” 2019 за сценография), музиката е на Петя Диманова (“Аскеер“ 2002 за театрална музика).

В спектакъла участват актьорите:  ЮЛИАН ВЕРГОВ, ВЛАДИМИР ПЕНЕВ, ЛЮБОМИР ПЕТКАШЕВ, СТЕФАН КЪШЕВ, СТОЯН ПЕПЕЛАНОВ, ЗАФИР РАДЖАБ, ВАЛЕНТИН ГАНЕВ, КОНСТАНТИН ЕЛЕНКОВ, ВАСИЛ ДРАГАНОВ, ЯВОР ВЪЛКАНОВ, ВАЛЕРИ ЙОРДАНОВ, СТЕЛИАН РАДЕВ, ПЛАМЕН ДИМОВ, ДИМИТЪР НИКОЛОВ, БЛАГОВЕСТ БЛАГОЕВ, ЖОРЕТА НИКОЛОВА, ПАРАСКЕВА ДЖУКЕЛОВА, БИЛЯНА ПЕТРИНСКА, ЕВА ТЕПАВИЧАРОВА, АЛБЕНА СТАВРЕВА, МИЛЕНА АТАНАСОВА, ИРИНА МИТЕВА, АЛЕКСАНДРА ВАСИЛЕВА,  ВОЛЕНА АПОСТОЛОВА, РАДА ЛУКАНОВА.

Действието в „Народът на Вазов“ се развива в последните дни на Междусъюзническата война през 1913 година. В последните дни на юли 1913 г. България е без граници. Воюва с Гърция и Сърбия за Македония. Турция си връща изгубените земи в Източна Тракия. Румънските войски маршируват към София. Реки от бежанци напускат родните места, търсят спасение в пределите на отечеството. След 6 години, на 27 ноември, 1919 г., в деня на подписването на Ньойския договор, народът ще се изправи под балкона на Вазов, за да разбере какво е родина, как да я обича такава, каквато е, и каква е цената на тази любов.

В изграждането на драматургичния текст са включени както факти от редица исторически източници, така и герои от произведения на Иван Вазов.

Юлиан Вергов като Иван Вазов

„Над всичко стоеше вътрешният ни дълг да представим Иван Вазов като вечно жив образ, да погледнем към себе си чрез неговите очи, още веднъж да се умълчим пред силата му да начертае съдбата ни като народ“, споделя Диана Добрева, носител на наградите „Аскеер“ 2017 и 2019 и „Икар“ 2021 за режисура.

„Неговите думи са котвата ни в свят, който се опиянява от премахването на бог, родина и род; свят, пълен с летливи души, без вяра в историческото ни битие. Чрез словото на Вазов разбираме себе си: каквито не се познаваме, каквито ни е трудно да се приемем, каквито не вярваме, че сме. Затова въпросът „Де е България“ не е въпрос на география, а на съществуване“. Думите са на Александър Секулов, носител на „Аскеер“ 2016 и 2019 за съвременна драматургия.

Консултанти на спектакъла са Иван Илчев, професор по история в СУ„ Св. Климент Охридски“, член-кореспондент на БАН и Диана Иванова, доктор на филологическите науки, професор в катедрата по български език на ПУ „Паисий Хилендарски“.

Драматург на постановката – Светлана Панчева

Асистент-режисьор – Олга Недялкова

Снимки – Гергана Дамянова, Павел Червенков

Художник на плаката – Янина Петрова

Билети можете да закупите на касите на Народен театър „Иван Вазов“ и онлайн на https://nationaltheatre.bg/bg/predstavlenie/narodt-na-vazov.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *