„Реконкистата – война на две религии“ от Ростислав Ботев вече е на книжния пазар

Новата книга от поредицата на Милениум „История на войните“ – „Реконкистата – война на две религии“ от Ростислав Ботев, вече е на книжния пазар.

Най-новият, шестнайсети том от най-успешната поредица на издателство „Милениум“ – „История на войните“, е с автор Ростислав Ботев и е посветено на религиозните войни в Испания, известни като Реконкистата. Премиерният том е озаглавен „Реконкистата: Война на две религии“ и разглежда в цялата му сложност многовековния сблъсък между християни и мюсюлмани, който се разиграва на Пиренейския полуостров. 

Реконкистата, както още в увода прави уговорка авторът Ростислав Ботев, не е война в традиционния смисъл на думата, а представлява мащабен процес на въоръжени конфликти, който оставя траен отпечатък върху политическите и социалните реалности в региона и има фундаментално значение при формирането на държавната традиция в Испания и Португалия. 

В началото на VIII век арабските войски нахлуват в земите на тогавашното Вестготско кралство и присъединяват към своя халифат почти цяла Иберия. В отговор местните християни се мобилизират, за да отвоюват земите си от нашествениците. Това обаче им отнема повече от седем столетия, които са изпълнени с епохални сражения, погроми и победи и многобройни исторически обрати. 

Битките от Реконкистата раждат паметни личности и легендарни военни стратегии, оставили траен отпечатък в културната тъкан на отделните народи.

Изданието е богато илюстрирано и разполага с подробен научен апарат и индекс на личностите и събитията, споменати в книгата. 

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *