Четем новия роман-приказка “Пауновото перо” от Никол Данева

“Пауновото перо” от Никол Данева (Книгоиздателска къща “Труд”) е новият роман-приказка на писателката за малки и големи, за всички, които се интересуват от българска митология, независимо от възрастта им.

Сюжетът е приказен: три съвременни деца и тяхната симпатична баба попадат в света на българските приказки. Там, където живеят змейове и самодиви, хали и лами, където смели юнаци водят справедливи битки. За да намерят обратно пътя към дома, те ще трябва да преминат през редица изпитания, да се научат никога да не падат духом, да бъдат храбри и изобретателни, а още великодушни и състрадателни. 

В сюжета на романа са вплетени български народни умотворения – песни, вярвания, приказки. А за приказките е характерно, че се разбират по един начин от децата, но заради заложените в тях архетипи и символни послания предполагат вече друг, много по-задълбочен прочит от възрастните. И докато вниманието на по-младите читатели ще бъде насочено предимно към приключенията на героите в света на нашенските змейове и самодиви, то големите с изненада ще съзрат зад познатите образи древни представи, чиито корени тръгват още от прастари вярвания – тракийски, дори орфически. Представи, които по един забележителен начин са се трансформирали, оставайки живи в народното съзнание и след приемане на християнството. В края на книгата, в приложения “Послепис”, са посочени доказателства за някои тракийски корени в нашия фолклор. 

Пауновото перо

Всички приказни герои в “Пауновото перо” са с оригиналните си имена и характерни особености, а сюжетните мотиви са взети от безценната съкровищница на българския фолклор. 

Никол Данева  е утвърдено име на писателската сцена днес, пишат от ИК „Труд“. С повече от десет романа – като “13 рози”, “Шифърът на кръста”, “Убийство по Ботичели” – тя сега се прекланя пред народното творчество, пред приказния ни свят, като го прави актуален и днес.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.