Четем „Болезнен вик“ – най-продаваният роман в Нова Зеландия за 2020 и 2021 г.

„Болезнен вик“ на Беки Манауату – най-продаваният роман в Нова Зеландия за 2020 и 2021 г., вече е достъпна и на български език с логото на издателство „Авиана“.

Книгата спечели наградите „Jann Medlicott Acorn” (най-скъпата награда в Нова Зеландия, 55 000 щ.д.) за художествена литература, две награди „Hubert Church“ на годишните новозеландски награди „Ockham“ през 2020 г. и „Ngaio Marsh” за най-добър криминален роман за 2020 г. Романът е сред номинираните от 30 държави заглавия за Дъблинската литературна награда за 2021 г., излъчен от всички новозеландски библиотеки.

„Болезнен вик“ разказва историята на осемгодишното сираче Арама, изпратено да живее при роднини в селската провинция Каикура, и за брат му, тийнейджъра Таукири.

Таукири се роди в скръб. Болезнен вик може да се чуе в шума на морето, което той обича и мрази, и в музиката, която той изсвирва от китарата на баща си. Риданието се причинява от насилието на бандата, която уби баща му и изпрати майка му да се скрие, и срама, който изпитва, когато изостави осемгодишния си брат Арама в дом с насилие. 

Спираща дъха. Сърцераздирателна. Истински роман за истински хора и истинска болка… Разглежда тежки теми и за това да си маори в Нова Зеландия. Прочетете тази книга, тя е всичко, което литературата може да бъде.

Беки Манауату (родена през 1982 г. в Нова Зеландия) е работила като репортер. Написала е разкази и есета. Тя е маори и трагедия в истинския ѝживот я вдъхновява да напише този роман. Манауату спечели стипендия „Робърт Бърнс“ за 2021 г., за да работи над следващия си роман, озаглавен „Папахауа“.

С логото на издателство „Авиана“ (Бургас) са публикувани още две силни новозеландски заглавия.

Може да бъде изображение с 1 човек и текстово съобщение

Действието на „Годината на падането“ от Джанис Фрийгард се развива в Нова Зеландия, Исландия и Великобритания. Романът проследява взаимосвързаните истории на три жени: 29-годишната графична дизайнерка Селина, по-голямата й сестра Смит и възрастната хазяйка на Селина, Куила. 

Джанис Фрийгард е лауреат на Наградата за поезия Open Book/Geometry (2019 г.), стипендията за поезия Ема Сайко (2014 г.), Наградата „Кaтрин Мансфийлд Ментoн” за проза (2001 г.), както и наградата на министър-председателя за публично управление (2014 г.). 

Може да бъде изображение с текст, който гласи 'замислено написано, провокиращо мисълта изследване на загуба иотсъствие, мъка илюбов. бях убедена om героите пленена om тяхната история принудена ga чета всеkи eman. хельн спиърс, Otago Daily Times сю уутън фльор авиана'

Романът „Фльор“ от Сю Уутън е интригуваща драма, която изследва колко далеч ще стигнат добрите хора, за да защитят хората, които обичат, и задава въпроса: Възможно ли е да се обича твърде много? „Фльор“ бе включен в списъка на новозеландските литературни награди „Ockham“ за 2017 г.

„Семейните обрати изглеждат истински остри, но по-дълбоките и тревожни проблеми издигат този роман, така че да залепне за кожата ви. Уутън пише със сърце, дързост и тишина.” 

Сю Уутън (родена през 1961 г. в Уелингтън, Нова Зеландия) е поет, писател и медик, носител на редица награди. През 2020 г. Уутън стана носител на наградата  „Кaтрин Мансфийлд Ментон” – стипендия от 35 000 щ.д., за да твори в продължение на една година в Ментон, Южна Франция. 

Можете да поръчате книгите ТУК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.