Излиза първото помагало за новата матура по български език и литература през 2022 г.

До броени дни ще се появи първото учебно помагало, изцяло отговарящо на новите, променени параметри и изисквания на Държавния зрелостен изпит по български език и литература през 2022 г.

Заглавието му е „Цялостна подготовка за матура по български език и литература: 10 теста по модела на ДЗИ и анализи“. Авторът е Светлозар Георгиев, а издателството – „Персей“, чиито учебни помагала по БЕЛ подготвиха много успешно няколко випуска зрелостници.

Съобразно изпитаната вече система „Цялостна подготовка за матура по български език и литература“ помагалото представя по достъпен начин материала от новата учебна програма и съдържа:

  • ТЕСТОВЕ(с постепенно навлизане на взимания материал, така че да могат да се решават през учебната година), като всеки от 10-те теста по модела на ДЗИ включва: 22 задачи с избираем отговор; 16 задачи с кратък свободен отговор; 2 задачи с разширен свободен отговор (създаване на текст от 4-5 изречения); 1 задача за създаване на аргументативен текст (интерпретативно съчинение или есе).
  • АНАЛИЗИ на всички изучавани произведения. Това са материалите, осигуряващи знанията за успешно справяне с последната задача на ДЗИ – за създаване на аргументативен текст, която носи най-много точки.

Включени са и листове за решаване на тестовете и ключ с верните отговори и съответните точки за тях.

Разбираемо, достъпно и практично, помагалото има за цел зрелостниците да се справят успешно с ДЗИ, като надграждат знанията и уменията си. Подходящо е както за работа в клас, така и за самостоятелна подготовка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *