Иван Бакалов написа книга за Тодор Живков

Журналистът пише „Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“ на базата на беседи с живи свидетели на събитията и включва слабо познати фотографии на Живков

В ситуацията на предстоящите трети парламентарни избори за 2021-ва и политическите трусове в управлението, все по-ясно става, че българското общество не е оставило зад гърба си Прехода.

Тодор Живков е основната историческа фигура, свързана с периода на социализма в България и оставя огромен отпечатък в събитията около промените. До голяма степен, за да бъде разбран, както социализмът, така и Прехода, трябва да бъде разбрана и личността на социалистическия вожд и най-дълго задържал се на власт български политик, Тодор Живков. Тази есен се навършват 100 години от рождението му и по този повод на 18 октомври издателство „Кръг“ представя на пазара подробен исторически анализ на живота на лидера на БКП – „Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“. В своята книга журналистът Иван Бакалов разкрива малко известни факти за Живков, неговите приближени кръгове и истините за ключови исторически събития.

„Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“ обхваща живота на Първия от детството до смъртта му, като акцентът е поставен върху политическото му израстване – домогването до властта и задържането на върха, и падение – подробности около разигралата се политическа драма непосредствено преди и след 10 ноември. Базиран основно върху беседи със съвременници и близки на Живков хора, свидетели и участници в историческите процеси и събития, томът дава ценен поглед към тези ключови страници от миналото.

Колко деен партизанин е бил Живков? Каква е ролята му по време на Априлския пленум и преврата, свалил от власт Вълко Червенков? Какви са механизмите на управление му и как успява да се задържи на върха 33 години? Кои са хората в най-близкото му обкръжение? Кой свали Живков от власт през съдбовната 1989 година? Авторът Иван Бакалов търси отговорите на всички тези въпроси в „Тодор Живков. Власт – свидетели, участници“.

Бакалов подхожда към историческата тема изключително професионално и в работата си търси максимално обективното – както в излагането на фактите, така и в интервютата, които провежда. В книгата той документира срещите си през годините с Добри Джуров, Пенчо Кубадински, Йордан Йотов, Стоян Михайлов, с лежалите в затвора за преврат генерали Цвятко Анев и Мичо Ерменов, с т. нар. Врачански атентатор и др. Журналистът пише с идеята трудът му да бъде достъпен за всички: „Тази книга е написана така, че да бъде разбираема и интересна и на хора, които са родени след падането на Тодор Живков през 1989 г., и на свидетели на онова време“. Томът съдържа и голям брой редки снимки на Тодор Живков, които Бакалов издирва сред лични и обществени архиви. Корицата е дело на Галина Николова.

Иван Бакалов е журналист, работил или публикувал през годините в повечето големи вестници като „Сега“, „24 часа“, „Новинар“, списания като „Биограф“ и др., благодарение на което е имал възможност да се среща с участници в събитията по онова време. От 2007 г. e редактор и коментатор в своето онлайн издание e-vestnik.bg. Автор е на книгите „В сянката на Борисов“ (2011/2012), „Превратаджии от първо лице“ (2008), „До Чикаго и напред On Route 66“ (2014) и др.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *