„Ако бях цвят“ на Ясен Григоров: Какъв би бил, ако беше нещо червено?

„Ако бях цвят“ на Ясен Григоров е най-новата детска книга на издателство „Точица“.

„Тя пристигна при нас преди две години, заедно с „Телогинариум“ – но, необичайно за книга на художник, беше още само текст. Абсолютно прекрасен текст, бих казала. Напомни ми за „Цветни приказки“ на Зиедуонис, за игрите на Джани Родари, и все пак си беше нещо съвсем ново, само по себе си“, обяснява за книгата издателката Зорница Христова. По думите ѝ книгата е и за читатели от детско-градинска възраст.

Не сме имали съмнения, че като илюстрации, като книжен предмет ще бъде също толкова необикновена, допълва Зорница.

Днес „Ако бях цвят“ тръгва по книжарниците. А после я продължете – а вие в какво се превръщате, когато видите синьо?

Снимките са на Яна Лозева.

Какъв би бил, ако беше нещо червено? А жълто? Синьо?

Новата книга на Ясен Григоров отправя покана за игра – игра, в която можем да пуснем мисълта си свободна да бъде част от света. Да си се представим като облак, като къща, като топло палто, обгърнало бодър планинар. Като стена, на която залепят плакат за концерт.

На пръв поглед това препраща към една по-стара игра, позната още на сюрреалистите. В нея група приятели трябва да разпознаят неназования човек тъкмо по образите, които би приел, ако беше… закуска, час от деня, елемент от облеклото… У Ясен Григоров е различно. Ти избираш какво да бъдеш – и как да се завърнеш към първоначалния си образ.

Книга, която учи на вглеждане – от бялата на пръв поглед корица до илюстрациите и текста, които се разкриват само пред онзи, който се спира и разгръща. Не те дърпа за ръкава, а изчаква ти също да приемеш играта. Оттам нататък възможностите са безкрайни. И водят към твоя собствен първоначален образ.

Ясен Григоров е дългогодишен автор и илюстратор в швейцарското издателство „Joie de lire“ (Les nuages, Un courant d’air dans la bouche, Les Anges Gardiens, Le Cafard и др.). Носител на наградата „Опера Прима“ в Болоня. Книгата му „Ангелите пазители” е в учебниците в Колумбия и Мексико. Кинорежисьор („Малък-голям“, „Лили Рибката“ и др.) В България работи с издателство „Точица”, за което е илюстрирал сборника с английски стихотворения „Колко ягоди растат по морето“ в превод на проф. Шурбанов. През 2015 г. излиза авторската му книга „Ангелите пазители“, а през 2020 г. – „Телогинариум”, номинирана за наградата „Перото” в категория „Проза”.

Можете да поръчате книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *