Читателите помагат да излезе една специална книга: „77 и половина чудни растения“

Можете да участвате в реализирането на ценното издание като го поръчате предварително с до 40% отстъпка

Издателство „Ракета“ подготвя за печат една специална книга тази година – „77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“.

Тя е посветена на магията на растенията и тяхното място в живота и духовния свят на нас, хората. И макар етнографските сбирки и музеите да пазят в архивите си педантично събираното лечебно познание на нациите на Европа, познато днес като народна медицина, то това знание остава „зад витрината на музея“, понятно само на тесен кръг специалисти, превръщайки се в „мъртъв език“, на който говорят малцина. Именно с нелеката задача да разбули и да разкаже за чудния свят на билките чрез книгата „77 и половина чудни растения“ се зае Георги Мишев, споделят от издателството.

„Непрекъснатите промени в цените за производство ни изправят пред големи предизвикателства. Затова решихме да подходим по-различно към най-важния ни проект за 2021 г. и да се обърнем към всички вас за подкрепа. От почти две години работим над книгата „77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“. Уверени сме, че мъдростта и духовните достижения на нашите предци не са само минало, а са полезни и значими и в съвременността“, казват още от екипа на „Ракета“.

За да наберем средства за финансиране на проекта „77 и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“, стартираме FundRasr кампания, в която ще можете предварително да закупите изданието с отстъпка до 40% в зависимост от избраната от вас опция. За тези от вас, които искат да подпомогнат повече, сме създали и възможността да закупите книгата с автограф от автора, на коричната ѝ цена от 39,90 лв. с включена подаръчна опаковка (кутия) и картичка.

„Нека чрез знанието да виждаме в растенията и света около нас не само тяхното материално присъствие, а също да се докоснем до надеждите, страховете, опората в трудностите и паметта на тези преди нас. Нека да съхраним това послание за повече смисъл, добро и красиво в живота на тези, които идват след нас“, призовават от „Ракета“.

Заедно можем да помогнем на завета на нашите предци да оживее в домовете ни и във всекидневието ни. Днес, когато повече от всякога искаме да се обърнем към природата като извор на здраве и сила, можем да го направим чрез книгата „77и половина чудни растения. Народна вяра, магия и лечение“, убедени са издателите.

Това е първото по рода си издание в България, което засяга така пълно ролята на растенията в народната култура, категоричен е доц. Георги Т. Томов, дм, директор на „Музей на медицината“ към МУ – Пловдив.

Част от включените в изданието растения са широкопознати, други са известни основно на носителите на магическото познание, но представянето им и свързаните с тях практики следват стриктна схема. Д-р Георги Мишев започва с официалното название на растението (вкл. латинското му име), последвано от имената, под които е познато в народната ни медицина, кратко ботаническо описание (придружено с цветна снимка), насоки за приложенията му, вкл. свързаната с това обредност според палеографските и етнографските данни, допълнени с информация от емпиричния опит на фитотерапевта Елионора Недялкова за противопоказанията, указания за приготовлението и дозировката на лекарството („Из опита на фитотерапевта“).

Текстовете дават много добра представа за най-характерните техни черти в обредността, вярванията и лечебните практики на българския народ. За предците ни растенията са били не само материален дар, а също символи и духовни същности. Тази книга припомня и разказва за тези вярвания, празници и ритуални действия, които основно са част от българската традиционна култура, но по пътищата на културното сътрудничество са преминали и в съседните на нас народи.

Авторите на книгата:

Георги Мишев е доктор в областта на културно-историческото наследство, с фокус върху изследване на античните религиозни практики, магическите ритуали и обреди на народите на Балканите. Член на международното общество за етнология и фолклор, автор на редица публикации по тематиката на български и на чужди езици и е участвал в редица национални и международни конференции (Англия, Австрия, Русия, Виетнам).

Георги Мишев има изключителни познания за ролята на растенията в българския фолклор, магическите обреди и вярвания.

Елионора Недялкова е инженер, ботаник и биохимик, народен лечител и познавач на билките в България. Всички рецепти за създаване и приложение на билки, билкови смеси, алкохолни извлеци (тинктури) и мехлеми (помади и мази) са проверени от Елионора и преживели теста на времето. Записани са от старите лечители, при които се е обучавала през годините.

Можете да направите предварителна поръчка за книгата ТУК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *